Burgemeester Bert Wijbenga en Natasha Huiberts van CoMensha onthullen de voorste foto van de gesluierde slachtoffers van mensenhandel.
Burgemeester Bert Wijbenga en Natasha Huiberts van CoMensha onthullen de voorste foto van de gesluierde slachtoffers van mensenhandel. (Foto: Baisha Rabellier)

Open je ogen voor mensenhandel, want het is er misschien al om de hoek

Langs het wandelpad tussen het Deltahotel en kunstwerk Het Vliegende Paard zijn borden neergezet. Er staan foto’s op van mensen van heel verschillende culturen. Ze hebben wel een opmerkelijke overeenkomst. Alle geportretteerden zijn slachtoffer van mensenhandel.

Door Kor Kegel

Burgemeester Bert Wijbenga opende deze  buitenexpositie op de Maasboulevard in Vlaardingen. Het was een ingetogen bijeenkomst van gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de politie en andere organisaties die met mensenhandel te maken hebben.

De tentoonstelling is opgezet door CoMensha, het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel in Amersfoort. Deze organisatie bestaat al 36 jaar en dat duidt er wel op dat mensenhandel nog niet uitgebannen is. Het bestaat nog steeds, ook in Nederland. Het kan zelfs heel dicht bij je in de buurt voorkomen. Daarom heet de tentoonstelling: ‘Open je ogen voor mensenhandel’. Open je ogen, zodat je vormen van mensenhandel herkent.


Het Openbaar Ministerie noemt voorbeelden van mensenhandel, zoals gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting. Gedwongen bedelarij komt ook voor evenals het onder dwang plegen van criminele activiteiten. Vaak spelen bedreiging en afpersing hierbij een rol. Hoe weet je of de straatkrantverkoper niet gedwongen wordt om dat werk te doen? En krijgt hij er wel voor betaald? Het Openbaar Ministerie zegt dat dat niet altijd het geval is en noemt dat schokkend.

Burgemeester Wijbenga zei dat mensenhandel een grove inbreuk vormt op de menselijke waardigheid. “Het wordt terecht gezien als schending van fundamentele mensenrechten,” zei hij.

Vlaardingen is bepaald niet de eerste gemeente waar de tentoonstelling te zien is, want ze reist al sinds het 30-jarig bestaan van CoMensha door het hele land, maar Vlaardingen heeft wel al belangrijke stappen gezet in de strijd tegen mensenhandel. CoMensha’s persvoorlichter Natasha Huiberts sprak daar na de burgemeester over op de Maasboulevard.

De gemeente Vlaardingen neemt deel aan het regionale Controleteam Prostitutie en Mensenhandel en werkt samen met de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Iden-tificatie en Mensenhandel (AVIM) in Ter Apel. Belangrijk is ook dat de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) getraind zijn in het herkennen van signalen van mensenhandel.

Natasha Huiberts vertelde dat het aantal meldingen van mensenhandel in deze regio afneemt en hoe vreemd dat is, want er is geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat het werkelijke aantal slachtoffers van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting afneemt. “Dat is zorgelijk,” zei ze. “Er is minder zicht op de slachtoffers, waardoor zij langer in een uitbuitingssituatie blijven zitten en niet de hulp en zorg krijgen waar ze volgens wet- en regelgeving recht op hebben.”

Haar oproep was dan ook: open je ogen ervoor en maak mensenhandel zichtbaar. Daarna sprak ervaringsdeskundige Sameena van der Mijden. Ze raakte op 18-jarige leeftijd verstrikt in een gewelddadige relatie en werd twee jaar lang seksuee; uitgebuit. Ze maakte indringend duidelijk dat mensenhandel geen ver-van-mijn-bed-show is.


De buitenexpositie op de Maasboulevard is tot woensdag 4 mei te zien.