Met een druk op een knop openen burgemeester Bert Wijbenga, Peter Korpel (midden) en Fedde Boersma, het nieuwe scoutingcentrum in de Broekpolder.
Met een druk op een knop openen burgemeester Bert Wijbenga, Peter Korpel (midden) en Fedde Boersma, het nieuwe scoutingcentrum in de Broekpolder. Foto: Peter Spek

Nieuw scoutingcentrum met dank aan Cora van Nieuwenhuizen


Met veel feestelijk vertoon werd het scoutingcentrum aan de rand van de Broekpolder afgelopen zaterdag geopend. Voor Vlaardingen, maar eigenlijk voor heel Nederland, is dit een uniek complex, waar vier scoutingclubs in vier prachtige clubhuizen zijn ondergebracht. "Het karwei is geklaard," laat Peter Korpel, voorzitter van de Stichting Scouting Vlaardingen, weten, als de openingsceremonie achter de rug is en het feest kan beginnen.

DOOR PETER SPEK

Burgemeester Bert Wijbenga, Peter Korpel en Fedde Boersma, directeur van Scouting Nederland, hadden even hiervoor in aanwezigheid van Cora van Nieuwenhuizen en wethouder Ivana Somers, de openingshandeling verricht met een druk op een knop, waardoor met een daverende knal en serpentines de toegangspoort, bedekt met een enorme Vlaardingse vlag, werd geopend. Burgemeester Bert Wijbenga onthulde nog een groot geheim. "Zoals jullie weten, ben ik getrouwd met Cora van Nieuwenhuizen. En als toenmalig minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft zij zich ingespannen om de Blankenburgverbinding tot stand te brengen. En dat is haar gelukt. Door haar inzet, waardoor jullie de oude locatie aan de Broekpolderweg moesten verlaten, is dit prachtige scoutingcentrum tot stand gekomen," liet Bert Wijbenga de honderden scouts op het feestterrein op de nieuwe accommodatie aan de Watersportweg weten. Door de aanleg van de Blankenburgverbinding ontving de gemeente Vlaardingen een behoorlijk bedrag aan compensatiegeld van Rijkswaterstaat. "Maar," laat Peter Korpel weten. "Het project is mede tot stand gekomen door de tomeloze inzet van een leger vrijwilligers van de vier scoutingclubs." De Vlaardinger ontving van burgemeester Bert Wijbenga de zilveren haringspeld, maar Peter Korpel gaf deze direct symbolisch door aan al die vrijwilligers die de afgelopen drie jaar keihard gewerkt hebben om dit project tot een succes te maken. "Jullie verdienen allemaal deze onderscheiding," riep hij vanaf het podium. "Vanaf het begin is de lat hoog gelegd bij het bouwen van de vier scoutinggebouwen voor de Marnix van Sint Aldegonde, Maurits-Viool, de Wesselgroep en de Willem de Zwijger. "Het streven was om te komen tot duurzame multifunctionele gebouwen en die zo goed mogelijk in te passen in de groene omgeving en dat is gelukt."