Het ZVVS-team met v.l.n.r Irene van der Laan, Hilda Vrijbloed, Karin Stein en Conny Boer-Buijs, die afgelopen weekend in actie kwam in Hoek en Sluis.
Het ZVVS-team met v.l.n.r Irene van der Laan, Hilda Vrijbloed, Karin Stein en Conny Boer-Buijs, die afgelopen weekend in actie kwam in Hoek en Sluis. Foto: UWM/PS

'Je moet nu niet te kritisch zijn'


Bijna twee jaar moesten de liefhebbers van het open water zwemmen door de coronapandemie aan de kant blijven, maar vanaf half juni staan er bijna wekelijks weer wedstrijden op het programma en de belangstelling voor deze vorm van de zwemsport is alleen maar groeiende, afgaande op de lange lijsten met inschrijvingen.

Door Peter Spek

Op bekende locaties in Nederland zoals op de Oude Rijn in Bodegraven, de Bosbaan in Amsterdam en op het IJsselmeer worden wedstrijden gehouden, die meetellen voor het landelijk klassement. Alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd van de jeugd van negen jaar tot de masters van ver in zeventig jaar. De zwemvereniging ZVVS heeft ook een aantal fanatieke open water zwemmers en die kwamen het afgelopen weekend in actie op een tweeluik in Zeeuws Vlaanderen. Afgelopen zaterdag werd er gezwommen in de Marina Beach Braakmankreek in het plaatsje Hoek en een dag later in het Kanaal Hoekse-Sluis in Sluis. De Vlaardingse ploeg bestond dit keer uit Irene van der Laan, Conny Boer-Buijs, Hilda Vrijbloed en Karin Stein. "Wij maken er allemaal maar het beste van,” liet Karin Stein na afloop in Sluis weten, doelend op de matige tijden die gezwommen werden. "Je moet nu niet al te kritisch zijn over deze tijden. De vorm komt weer vanzelf als de trainingen weer regelmatig plaatsvinden en het wedstrijdritme weer wordt opgebouwd.” De Vlaardingse won de 1000 meter vrije slag in 14.41.72 minuten. Irene van der Laan zwom de 2000 meter vrije slag in 33.55.17 minuten en de 5000 meter vrije slag in 1 uur 21 minuten en 43.96 seconden. Hilda Vrijbloed deed over deze 5000 meter vrije slag 1 uur 16 minuten en 59.09 seconden.