Taalvrijwilligers aanpak laaggeletterdheid ontvangen workshop.
Taalvrijwilligers aanpak laaggeletterdheid ontvangen workshop. (Foto: PR)

Taalvrijwilligers krijgen workshop om laaggeletterdheid aan te kunnen pakken

Dertig taalvrijwilligers kwamen woensdag bij elkaar voor workshops over het verwerven van Nederlands als tweede taal. In het kader van de aanpak van laaggeletterdheid in Vlaardingen ontvingen de taalvrijwilligers deze workshops waarin ze kennis uitwisselden en nieuwe vaardigheden leerden.

Samen met Stichting Lezen en Schrijven organiseerde VluchtelingenWerk deze middag waarbij de focus lag op het vergroten van de spreekvaardigheid en de woordenschat. De vrijwilligers gingen naar huis met nieuwe didactische vaardigheden en werkvormen die ze in de praktijk kunnen brengen.

De taalvrijwilligers werken allen met hetzelfde doel: het vergroten van de taalvaardigheid van mensen die Nederlands als tweede taal leren. De cursisten die zij begeleiden zijn mensen die geen inburgeringsplicht hebben. Het zijn bijvoorbeeld cursisten die al klaar zijn met hun inburgering en nu een hoger taalniveau willen bereiken, mensen die uit een Europees land komen of mensen die ontheffing hebben gekregen voor inburgering maar wel graag beter de taal willen spreken. De organisaties die het convenant Aanpak Laaggeletterdheid Vlaardingen hebben ondertekend pakken laaggeletterdheid aan door middel van taalverweving en het aanleren van basisvaardigheden zoals rekenen en digitale vaardigheden.

Alle taalvrijwilligers van de Bibliotheek Vlaardingen, Stichting Aanzet en VluchtelingenWerk ontvingen een uitnodiging om mee te doen aan de workshops. Teamleider Rhimou Bouchrit: "Er is veel animo voor de workshops van Stichting Lezen en Schrijven, de vrijwilligers vinden het fijn om kennis met elkaar te delen. Gelukkig organiseren we na de zomervakantie nieuwe trainingen."

In het Taalcentrum van Vlaardingen geven de taalvrijwilligers van VluchtelingenWerk les aan mensen met verschillende achtergronden. 100 deelnemers melden zich ieder jaar bij het Taalcentrum om door middel van de lessen hun Nederlands te verbeteren. Naast groepslessen zijn er ook taalmaatjes die één op één oefenen met de cursisten.

Lijkt het je leuk om ook taalvrijwilliger te worden? Of wil jij je Nederlandse taal verbeteren en je aanmelden voor een cursus? Neem dan contact op met één van de drie organisaties die de taalcursussen organiseren:

jblijleven@debibliotheekdeplataan.nl

s.kole@stichtingaanzet.nl

rbouchrit@vluchtelingenwerk.nl.