Zigeunermuziek in de polder.
Zigeunermuziek in de polder. (Foto: Inez Pereira)

Mantelzorgers bijeen op Weidelicht

Zelfs mensen die slecht ter been zijn, waagden een voorzichtig dansje. Zo goed en zo kwaad als het ging, ze genoten op die manier mee van opzwepende en ontroerende zigeunermuziek.

Door Kor Kegel

Het was een zonnige, maar vooral bijzondere zaterdag op Boerderij Weidelicht. Het dagverblijf op de grens van Vlaardingen en Schipluiden is gewild bij inwoners die zorg en verpleging nodig hebben, want ze kunnen daar in een landelijke omgeving deelnemen aan activiteiten en gesprekken voeren. Initiatiefneemster Inez Pereira heeft op de boerderij ook een vertrek voor mantelzorgers vrijgemaakt. Maar regelmatig organiseert ze een dag voor alle mantelzorgers en dat was dit weekend zeer geslaagd. “Een middag zonder zorgen, wat is het bijzonder om mee te maken!” zeiden bezoekers tegen elkaar.

“Wij gaan nooit meer naar een verjaardag, want dat is lichamelijk gewoon te zwaar. Daarom is dit feest echt een groot cadeau!” zei een ander. Zo werd het een zelfs emotioneel gebeuren. In een perfecte setting kregen de mantelzorgers en andere gasten er mooie herinneringen bij. Er waren gasten van 98 jaar die net zo genoten als de andere aanwezigen op ‘Muziek in de Tuin’, zoals Inez Pereira de bijeenkomst genoemd had.

Aan het eind van de dag arriveerde een frietwagen. Voor een aantal bezoekers was het heel lang geleden dat zij patat uit een patatzak aten.

Paradijs

Boerderij Weidelicht bevindt zich op het ‘drielandenpunt’ van Vlaardingen, Schipluiden en Schiedam. Het is in januari 2019 geopend met de bedoeling van initiatiefneemster Inez Pereira om het een paradijs te doen zijn voor mensen met beginnende dementie én hun mantelzorgers. De verpleeghuizen in de omgeving maakten er meteen al graag gebruik van als aanvulling op hun eigen mogelijkheden voor dagbesteding. Ook particulieren kunnen terecht aan de Oostveenseweg 7.


De boerderij bevindt zich in een mooi gedeelte van Midden-Delfland, niet ver van het gehucht Zouteveen. Een uitzicht met koeien en poldersloten maakt Weidelicht tot een bijzonder dagverblijf, waar oudere mensen die nog weten hoe het was vóór de verstedelijking spontaan hun jeugdherinneringen terughalen. Hun mantelzorgers, soms even oud, vaak jonger, krijgen zo ook op hun netvlies wat er in zestig jaar in de stedelijke omgeving allemaal veranderd is.