Hulp nodig bij Voedselbos Vlaardingen.
Hulp nodig bij Voedselbos Vlaardingen. (Foto: IVN Stadsvergroeners.)

Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen bij het Voedselbos

Tijdens de Nature Impact Days op 26 tot en met 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te maken met natuur en groen vrijwilligerswerk. Via de Nature Impact Days maken jongeren van 18 tot 35 jaar op een laagdrempelige manier kennis met natuur en groen vrijwilligerswerk.

Het event wordt georganiseerd voor en door jongeren. Samen met lokale organisaties hebben ze een aantal inspirerende klussen uitgezocht. Door mee te doen aan de Nature Impact Days help je de natuur in de buurt een handje, ontmoet je andere jongeren, en leer je iets over de natuur. Aanmelden kan op de website www.natureimpactdays.nl. Daar staat wat er in de buurt te doen is en is er een mogelijkheid om in inschrijven. Er kunnen per locatie een beperkt aantal deelnemers meedoen.

Op zaterdag 27 augustus kunnen negen jongeren van 9.45 tot 13.30 uur het Voedselbos gevestigd aan de Van Boendalweg 1 in Vlaardingen komen proeven en beleven. Bij deze klus kunnen jongeren fruit plukken en verwerken in de boskeuken, kleine bomen omzagen of lisdodde uit het water halen.

Met de zelf geplukte appels worden die dag in het voedselbos pannenkoeken gebakken op open vuur. Jongeren die zin hebben in het stevigere werk, kunnen flink de handen uit de mouwen steken door kleine bomen om te zagen of lisdodde uit het water te verwijderen. Stammetjes zagen of lisdodde verwijderen doen de deelnemers onder leiding van een ervaren vrijwilliger.
Om de lisdodde te verwijderen, gaan de deelnemers het water in met een heus waadpak aan. Zo houden zij droge voeten en kleren. Ze krijgen ter plekke uitleg hoe ze de lisdodde eruit kunnen halen. De lisdodde leggen ze op de kant, en een andere vrijwilliger brengt het met een kruiwagen naar een geschikte plek. Zo zorgen de deelnemers ervoor dat de habitat blijft bestaan voor kleine waterdieren, waardoor ook in het voedselbos de biodiversiteit groot blijft.
Kies een deelnemer ervoor om stammetjes te gaan zagen, dan krijg deze stevige werkhandschoenen aan. Een ervaren vrijwilliger begeleidt erbij om veilig te werken. En ligt de boom horizontaal, dan verwijderen de helpers met elkaar de zijtakken en zagen zij de boom in kleinere stukken. De stammetjes die gezaagd worden, zijn vooral wilgen, elzen en populieren. Nuttige bomen, ook in een voedselbos. Maar als ze te groot worden, nemen ze het licht weg van onze fruitbomen. Daarom worden ze op tijd weggehaald, op het moment dat dit nog veilig en zonder kettingzaag kan.
Met hulp van de jongeren kan het fruit in het voedselbos beter rijpen, en hangt er in volgende jaren nog meer fruit in de boom. Stammetjes zagen en lisdodde verwijderen kan een flinke work-out zijn, dus het is handig als de deelnemers van aanpakken weten en fit zijn. De jongeren die het liever wat rustiger aan doen, kunnen appels oogsten, het vuur aansteken en pannenkoeken bakken. Op de dag zelf merkt de groep vanzelf hoe lang iedereen door wil gaan met het zwaardere werk, dat is helemaal prima.

Programma

Van 09.45 tot 10.00 is er een inloop. De start is om 10 uur met een kennismaking, korte rondleiding over het voedselbos en een uitleg van de klussen. Daarna, aan de slag. Rond 12.45 sluit de klus af met heerlijke zelfgemaakte pannenkoeken. De eindtijd is rond 13.30 uur.

Route

'Vanaf de Van Boendaleweg vind je rechts naast het gashuisje een klein paadje. Volg dit pad linksaf langs de bramenstruiken tot aan de fietsenstalling. Neem de linkervork in het pad en loop door het hek. Vanaf de Westwijk volg je de Geert Grootelaan tot aan de Zuidbuurt. Het voedselbos is het eerste perceel aan je linkerhand. Neem de rechtervork langs het insectenhotel en steek het loopbruggetje over.

Aanmelden

Meld je aan voor de Nature Impacts Days bij het Voedselbos via de website: www.natureimpactdays.nl. Nature Impact Days is een gezamenlijk initiatief van het Zuid-Hollands Landschap, IVN Natuureducatie en de Groene Motor en wordt medegefinancierd door de Provincie Zuid-Holland en Fonds 1818.

Ingang van het Voedselbos.