Middeleeuwse rammelaar gevonden in de Holiërhoekse polder.
Middeleeuwse rammelaar gevonden in de Holiërhoekse polder. (Foto: Facebook Geschiedenis van Vlaardingen)

Middeleeuwse rammelaar gevonden

Op de Facebookpagina van Geschiedenis van Vlaardingen werd vermeld dat er een Middeleeuwse rammelaar is gevonden in de Holiërhoekse polder.

Vlaardinger J. Dam vond dit bijzondere stukje speelgoed in juni 2022 langs het Veenpad in de Holiërhoeksepolder in Vlaardingen. Het is een bolvormige rammelaar gemaakt van witbakkend Maaslands aardewerk. Op de kop zijn duidelijk de draairibbels zichtbaar. De buitenzijde is spaarzaam afgewerkt met loodglazuur. Eén plek op de kop is duidelijk aangevuld met een apart stukje ongeglazuurde klei dat ook is meegebakken. De functie is niet duidelijk.

Vult dit stukje klei misschien een gaatje op of gaat het om een versiering die in de loop van de tijd afgesleten is? In het voorwerp zit een steentje of mogelijk een stukje metaal dat voor het rammelende geluid zorgt. Dit soort rammelaars waren heel populair in de 11e, 12e en 13e eeuw. In het pottenbakkerscentrum van Andenne, gelegen tussen Namen en Luik, zijn ovens gevonden voor de productie van dit typische aardewerk met een witte scherf en geel glazuur.

Van daaruit zijn de rammelaars, samen met het andere vaatwerk dat daar gemaakt werd, verhandeld in Vlaanderen, Nederland en zelfs tot in Noorwegen. Hoewel de rammelaars een groot verspreidingsgebied kenden, worden complete exemplaren niet vaak gevonden. De Vlaardingse collectie bevat nog een tweede, iets kleinere rammelaar.

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van de Geschiedenis van Vlaardingen: facebook.com/OverVlaardingen.