Zo pas je de heimlichmanoeuvre toe.
Zo pas je de heimlichmanoeuvre toe. (Foto: Reactfirst.co.uk)

Peuter gered dankzij heimlichgreep

“We waren er allemaal van ontdaan”, zegt Helena Bijl. De bewoonster van de Sint Liduinastraat in Schiedam was ooggetuige, toen buurvrouw Patricia de 2-jarige peuter Oliver redde van verstikking.

Door Kor Kegel

“Het was vorige week zaterdag”, vertelt ze. “Ik schrok op, want ik hoorde paniek bij de buren. Hij stikt, hij stikt, hoorde ik in hun tuin roepen. Ik ging gauw kijken en zag hoe Patricia vanuit haar tuin naar de andere tuin sprong en Oliver in de heimlichgreep pakte. Kort daarna kon hij spoegen. Hij had een euromunt in zijn keel gekregen. Die schoot eruit.”

De heimlichmanoeuvre of -greep is een beproefde methode, als iemand dreigt te stikken en niet in staat is om te hoesten. Als een omstander met de vlakke hand op de schouderbladen slaat en ook zo de blokkade in de luchtwegen niet weet weg te nemen, dan kan de heimlichgreep redding brengen. Het is een bijzondere techniek en Helena Bijl zou willen dat er veel meer bekendheid aan wordt gegeven, want hoe vaak komt het niet voor dat een kind zich verslikt en bijna stikt? “Dan moet je weten wat je te doen staat. Hoe treed je alert op in zo’n situatie? Dat hoort iedereen te weten,” zegt ze. “Als meer mensen erover lezen, helpt dat hopelijk.”

De heimlichmanoeuvre is genoemd naar de Amerikaanse arts Henry Heimlich (1920-2016), die de methode in 1974 introduceerde. De hulpverlener gaat achter het slachtoffer staan met de armen stevig gedrukt tegen het middenrif. Door de armen in een schepbeweging omhoog te schuiven wordt de lucht uit de longen geperst en schiet de blokkade uit de luchtpijp. Helena Bijl woont al 58 jaar in de Liduinastraat, maar heeft zo'n heftige ervaring niet eerder gehad.