Ron Bergen heeft op de trainingsavond even een onderonsje met  jongens die zondag op landelijk niveau debuteren. (Foto: UWM/gsv)
Ron Bergen heeft op de trainingsavond even een onderonsje met jongens die zondag op landelijk niveau debuteren. (Foto: UWM/gsv) (Foto: )

‘Dit is echt een heel goede lichting’

Algemeen

Nog niet eerder vertoond: zondag debuteert de C-jeugd van SC Twist op het hoogste landelijke niveau. “Ze kunnen dat aan. Dit is een heel goede lichting”, beoordeelt trainer Ron Bergen het team met een Vlaardingse en vanuit Unitas’63 geleverde Maassluise bemanning.

DOOR GERARD S. VERVER

Nooit eerder leverde Twist (met als voorgangers WIK, Hollandiaan en HWC) noch Unitas een jeugdteam op het hoogste niveau af. Daarvoor was wel een samenwerking tussen de twee clubs nodig, “want handbal is een kleine sport. Dan mag je blij zijn als je, zeker bij de jongens, een vol team hebt.” Bij de D-jeugd, waar jongens en meisjes gemengde teams mogen vormen, was dat geen probleem. Bergen: “Maar in de C mag die mix niet en hielden we zeven jongens over. Bij Unitas waren dat er slechts vier. Die zouden daar dus tussen wal en schip zijn gevallen.” Alle reden dus om in Maasluis aan te kloppen. “Het klikte, onderling en handballend, meteen. De hele groep is bloedfanatiek.”

Ron Bergen, ooit speler van WIK’s sterrenteam, dat in de eerste divisie speelde en de stap naar het hoogste niveau nipt misliep, weet van wanten en bouwt voort op de basis, die de nog bij het team betrokken Ernst en Simone Brobbel, hebben gelegd. Zelf was hij aanvankelijk slechts een toekijkend ouder. Omdat hij dat maar niks vond, “heb ik draad opgepakt.” Met een groep, waarvan het talent door “hun coaches en trainers”, looft hij zijn voorgangers, “al gepolijst was”. Nu volgt het echte grote werk. “De ontwikkeling, die ze in korte tijd hebben doorgemaakt is groot. We hebben inmiddels al wat oefenwedstrijden achter de rug en zware toernooien gespeeld. Daar konden ze goed stand houden. Dat geeft de jongens een boost.” Zondag is een team van grootmacht Volendam de eerste tegenstander.