De winnaars van de zonnebloemwedstrijd van Duurzaam op Dreef met v.l.n.r Lynn Horling, Tijme Klaver en Nyla Horlings. Zoë van Veen ontbreekt op de foto.
De winnaars van de zonnebloemwedstrijd van Duurzaam op Dreef met v.l.n.r Lynn Horling, Tijme Klaver en Nyla Horlings. Zoë van Veen ontbreekt op de foto. Foto: Peter Spek

Jeugd bewust maken van vergroening

De jeugd bewust maken van een groene omgeving, belangrijk voor ieders gezondheid en mentale vitaliteit. Maar hoe pak je dat aan? De ophoging in de Drevenbuurt in de Holy vormde uiteindelijk het startpunt van een project in het kader van Duurzaam op Dreef. Maar de jeugd zoekt naar een uitdaging opm geprikkeld te worden, ook als het om groen gaat.

Door Peter Spek

Ella den Hertog, Annemarie van Maurik en Esther van Zuijlen, lid van Duurzaam op Dreef, bedachten een plan om de basisschoolleerlingen van De Hoeksteen enthousiast te maken om de wijk te vergroenen door het leveren van een zakje met bloemenzaadjes voor de tuin, maar ook voor de openbare ruimten in de wijk. Steeds meer bewoners zien ook het nut van een groene tuin en deden mee met de actie wip een tegel uit je tuin. Maak van je tuin een dierentuin, was het motto van de twee bewoners uit de Holy. "Want met het zaaien van de bloemenzaadjes en het ontluiken van de bloemen komen daar dan vanzelf de nodige insecten op af,” zegt Ella den Hertog. Alle leerlingen van De Hoeksteen kregen een zakje mee naar huis, maar het wedstrijdelement ontbrak nog een beetje. "Toen bedachten wij om naast alle bloemenzaadjes ook een zonnebloemzaadje mee te geven met de opdracht om te kijken wie voor de grootste zonnebloem kan zorgen en daar een prijsje aan verbinden.” Op school werden enkele lessen gewijd aan dit project en met medewerking van enkele hulpouders werden de zakjes met zaadjes gevuld en bij de vierhonderd leerlingen van de school afgegeven. "Hoeveel tuinen met onze bloemenzaadjes zijn vergroend is moeilijk te achterhalen, wij hopen veel." Uiteindelijk wonnen Zoë van Veen, Tijme Klaver en Lynn en Nyla Horlings de zonnebloemwedstrijd.