Wethouder Bart Bikkers reikt aan burgenmeter Bert Wijbenga, de zojuist uit een Vlaardingse harington geviste meerjarenbegroting uit met louter optimistische cijfers voor de komende jaren.
Wethouder Bart Bikkers reikt aan burgenmeter Bert Wijbenga, de zojuist uit een Vlaardingse harington geviste meerjarenbegroting uit met louter optimistische cijfers voor de komende jaren. (Foto: UWM/PS)

Een sluitende en ambitieuze meerjarenbegroting moet Vlaardingen in de komende jaren uit het slop trekken

De cijfers zijn hoopvol en de ambities zijn groot. Financieel wethouder Bart Bikkers presenteerde vorige week donderdagmiddag een sluitende meerjarenbegroting en in tekst een ambitieus programma, dat Vlaardingen in de komende jaren uit het slop moet trekken. En dat is hard nodig. De haringstad is in de afgelopen jaren verworden tot een stad met veel problemen, waar projecten maar moeizaam of helemaal niet van de grond komen en waar het vertrouwen in de lokale politiek ver is te zoeken.

Door Peter Spek

Maar dat moet anders. “De opdracht is om hard te werken aan een stad waar het fijn wonen, werken en recreëren is. Daarbij houden wij onze financiën goed in de gaten. Na een aantal jaren waarbij wij de hand op de knip moesten houden, laat onze financiële situatie het nu toe om weloverwogen meer te investeren in onze stad”, aldus de verantwoordelijk wethouder van financiën Bart Bikkers. “Om te kunnen realiseren wat er nodig is, gaan wij ons vooral richten op zaken die nu direct de aandacht vragen en zaken waarmee het verschil wordt gemaakt, bijvoorbeeld het bouwen van meer woningen, veilig maken van onze stad, vergroenen en minder afhankelijk worden van fossiele energiebronnen en het bieden van zorg waar het hard nodig is. Dat zijn zaken waaraan wij de komende jaren het geld gaan uitgeven.”

Harington

Geheel in stijl met de Vlaardingse historie werd de meerjarenbegroting, een boekwerk van niet minder dan 202 pagina's, door Bart Bikkers aan burgemeester Bert Wijbenga, de voorzitter van de gemeenteraad, aangereikt via een harington. “Het college wil een nieuwe weg inslaan. Na jaren van financiële uitdagingen, wil zij haar blik vooruit richten en investeren in de stad én het herstel van vertrouwen", aldus Bart Bikkers. “Wij zijn ambitieus en enthousiast om kansen voor Vlaardingen te verzilveren, maar doen dat niet roekeloos. Wij hebben in deze begroting een reële inschatting gemaakt van de gemeentelijke inkomsten en uitgaven. Onze risico’s hebben wij beter in kaart gebracht. Om zaken op te vangen die zich toch nog onverwacht voordoen, blijft het voeren van een solide financieel beleid het uitgangspunt zodat de gemeente een structureel sluitende begroting heeft met genoeg vet op de botten in de algemene reserve”, was de uitleg van Bart Bikkers.

Vertrouwen

Veel Vlaardingers klagen over een gebrek aan dienstbaarheid van het gemeentelijk apparaat. Teveel brieven van inwoners blijven onbeantwoord of zij worden geconfronteerd met besluiten, waar zij niet of helemaal niet bij zijn betrokken. Het vertrouwen in een solide lokale overheid is ver te zoeken. De recente ontwikkelingen rond de bouw van een school aan de rand van het Oranjepark, waar de gemeente helemaal niet of heel gebrekkig de bewoners bij heeft betrokken, is een dieptepunt in het voorzien van informatie. Maar er gloort hoop. “Wij willen een betrouwbare gemeente zijn door duidelijk uit te leggen wat wij doen en waarom, door beloftes na te komen en door Vlaardingers niet van het kastje naar de muur te sturen. Dagelijks, op ieder uur van de dag, zijn wij bereikbaar langs de digitale weg, maar wij houden onze overige contactkanalen ook goed bereikbaar voor de digitaal niet zo vaardige Vlaardinger.”

Bart Bikkers roemt Vlaardingen ook als een stad met een groen hart. “Groene gebieden als de Broekpolder, de Heemtuin, het Hof en Oranjepark en het Krabbepark, zijn door Vlaardingers in het hart gesloten. En dat is niet voor niets. Groen geeft de stad karakter en is van groot belang voor de kwaliteit van leven. Het is belangrijk voor het welzijn en de mentale en fysieke gezondheid van de inwoners van Vlaardingen.” In de meerjarenbegroting wordt nogmaals gewezen op het feit, dat woningbouw in de Broekpolder niet aan de orde is, maar aan de sanering van 70 hectare grond in dit gebied wordt stilletjes aan voorbij gegaan.


Waar is dat feestje? Onder de brug!

De organisatie van het Vlaardingse 'Under the bridge-festival' meent dat het weleens het 'Woodstock' aan de Vaart genoemd kan worden. En dat ligt vooral aan het karakter van dit event onder het viaduct van de Burgemeester Heusdenslaan: liggend op geruite kleedjes in het gras, zittend, staand of dansend onder de brug of 'just passing by' met je bootje...

Rock Solid, Mr. Man en Rage on Parade lieten van zich horen. DJ Raimond lijmde het geheel muzikaal aan elkaar. Bezoekers genoten van zelf meegebrachte of gekochte eten & drinken. Paul Meuldijk bracht het feest zondag een bezoek en maakte een serie foto's welke te zien zijn op zijn Facebookpagina.

Hij vond het weer een groot succes, gezellig, druk en goede muziek! "Maar was dit nu echt de laatste keer?", vraagt hij zich hardop af.

Optreden van Rage on Parade.