Het was altijd dolle pret op Jeugdstad. De jeugd kon klimmen en klauteren maar ook solderen, timmeren en meedoen aan een talentenjacht.
Het was altijd dolle pret op Jeugdstad. De jeugd kon klimmen en klauteren maar ook solderen, timmeren en meedoen aan een talentenjacht. (Foto: Peter Spek)

Met de liquidatie van Jeugdstad verdwijnt een stukje Vlaardings erfgoed

De organisatoren van Jeugdstad hebben de handdoek in de ring gegooid. Na bijna vijftig jaar komt er een einde aan dit fenomeen. Een stukje Vlaardings erfgoed verdwijnt uit de stad. Wie in Vlaardingen is er niet opgegroeid met de activiteiten van Jeugdstad rond de kerstdagen.

Door Peter Spek

Op initiatief van het toenmalige gemeentebestuur werd vijftig jaar geleden Jeugdstad opgezet om de Vlaardingse jeugd tijdens de kersvakantie van de straat te halen en een zinvolle invulling te geven van de vrije dagen en ook dat er geen kattekwaad uitgehaald kon worden. De opzet bleek in de loop van de jaren een succesnummer te zijn met steeds enkele duizenden jeugdige deelnemers. De laatste jaren deden zich al problemen voor. Was de Lijnbaanhal vele jaren het domein van Jeugdstad, na de sloop van de Lijnbaanhal volgde een zwervend bestaan. Met dit op de achtergrond heeft men moeten constateren dat het draagvlak en de mogelijkheden er niet meer zijn om dit jaar en ook de komende jaren een Jeugdstad te organiseren en daarom heft het bestuur de stichting op.
Maar die beslissingen is niet zomaar genomen. “In de afgelopen maanden hebben wij als bestuur intensief gezocht naar allereerst een goede locatie. Tientallen mogelijkheden zijn beoordeeld, maar nergens is een realistisch mogelijkheid gevonden om een evenement als Jeugdstad nog te organiseren. In elk geval niet op de manier zoals Jeugdstad bekend staat bij vele generaties Vlaardingers,“ laat het bestuur in een verklaring weten.

Herstart

“Een nieuwe editie van Jeugdstad zou op voorhand al lastig worden, omdat wij in de afgelopen twee jaar door corona het niet konden organiseren. Maar bij onze pogingen om dit jaar een herstart te maken, ontmoette het bestuur veel problemen. Zo heeft ook de gemeente Vlaardingen bijna geen enkele helpende hand geboden om bijvoorbeeld een lange termijn oplossing voor een locatie te zoeken. Ook bestond de vrees dat veel vrijwilligers, die ons voor corona nog hielpen, nu mogelijk niet meer beschikbaar of bereid waren om te helpen.”

Veeleisender

In de praktijk bleek vooral het vinden van een goede locatie een te groot obstakel. “Maar ook de evenementenvergunning die wij als organisatie vrij lang van tevoren moeten aanvragen en die steeds veeleisender wordt, maakt de haalbaarheid van een Jeugdstad erg moeilijk. Tot slot komt daarbij ook het feit dat wij ook niet de jongsten meer zijn. En het vinden van nieuwe bestuursleden is zeer lastig, zo niet bijna onmogelijk in deze tijden.”
Dit alles heeft het bestuur doen besluiten om de Stichting Jeugdstad Vlaardingen op te heffen. “Als eerste gaat onze grote dank natuurlijk uit naar onze medewerkers, stagiairs, voormalige bestuursleden, op- en afbouwers en alle andere relaties die Jeugdstad in de afgelopen jaren mogelijk maakten. Ook sponsoren, waarvan sommigen ons al vele jaren steunden, zijn bedankt. In de komende maanden zullen wij de financiële afhandeling verzorgen en onze inboedel liquideren. Zo komt er, na bijna vijftig jaar een einde aan een fenomeen waarvan duizenden kinderen uit Vlaardingen, maar ook Schiedam en Maassluis hebben genoten. Het is een rationeel besluit, dat het bestuur collectief en unaniem heeft genomen, maar waarvan niemand blij wordt. Toch blijft Jeugdstad een initiatief en evenement waarop wij met trots terugkijken,” besluit het bestuur.