Onder de aanwezigheid van hun begeleiders, casemanager, coach en directeur van Stroomopwaarts ontvingen vluchtelingen op maandag 19 september uit handen van hun docent een certificaat.
Onder de aanwezigheid van hun begeleiders, casemanager, coach en directeur van Stroomopwaarts ontvingen vluchtelingen op maandag 19 september uit handen van hun docent een certificaat. (Foto: PR)

Training Omgaan met Geld

Wat voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend is, is dat niet voor iedereen! Vluchtelingen die in Nederland een nieuw bestaan opbouwen moeten ook financieel opnieuw beginnen. In de zomermaanden gaf VluchtelingenWerk daarom de training Omgaan met Geld
In januari 2022 is de nieuwe wet inburgering ingegaan. In Maassluis, Vlaardingen en Schiedam voert Stroomopwaarts deze wet uit. Iedere Vluchteling leert de Nederlandse taal, komt te weten hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt en over de normen en waarden in onze maatschappij. De nieuwe wet verplicht een financiële ontzorging voor alle vluchtelingen die in de gemeente komen wonen. Dit houdt in dat gemeenten de inkomsten en uitgaven beheren en de vaste lasten doorbetalen. Ondertussen werkt de vluchteling aan financiële kennis om uiteindelijke financieel zelfredzaam te worden.
De vluchtelingen krijgen een maatschappelijk begeleidingstraject bij VluchtelingenWerk. Tijdens deze individuele maatschappelijke begeleiding leren ze hoe ze post behandelen, rekeningen betalen en andere financiële zaken. Daarnaast volgt iedere vluchteling de groepstraining Omgaan met Geld. Daar leren zij om een financieel overzicht te maken, het bijhouden van een kasboekje en ook hoe en waar zij hulp kunnen vragen als ze er niet zelf uitkomen. De eerste groep startte eind juli in Vlaardingen en de tweede groep is gestart eind augustus in Schiedam. Onder de aanwezigheid van hun begeleiders, casemanager, coach en directeur van Stroomopwaarts ontvingen zij op maandag 19 september uit handen van hun docent een certificaat.