Dat suffe imago van “zakjes plakken en knijpers maken” is allang achterhaald.
Dat suffe imago van “zakjes plakken en knijpers maken” is allang achterhaald. (Foto: Stroomopwaarts)

Sociale werkvoorziening 2.0: Open dag Stroomopwaarts

De sociale werkvoorziening heeft een lange geschiedenis in Nederland die teruggaat tot voor 1900 toen men, veelal uit liefdadigheid, werkplaatsen opzette ten behoeve van werkverschaffing voor verstandelijk gehandicapten. Op die werkplaatsen werden allerlei producten gemaakt, zoals borstels en bezems, die deur aan deur werden verkocht door de arbeiders.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een belangrijke kentering in de geschiedenis van de werkplaatsen toen er ook voor de vele oorlogsinvaliden aangepast en eenvoudig werk nodig was wat de eerste stap was naar de latere sociale werkplaats. Door dit verleden wordt bij de term “sociale werkvoorziening” vaak nog steeds gedacht aan mensen die alleen werken in plantsoenen en eenvoudige inpakwerkzaamheden verrichten in grote fabriekshallen. Onterecht, want dat suffe imago van “zakjes plakken en knijpers maken” is allang achterhaald, iets wat bezoekers van de open middagen bij de Werkleerbedrijven van Stroomopwaarts snel duidelijk werd.

Modern

Door de jaren heen zijn sociale werkvoorzieningen uitgegroeid tot uiterst moderne en goed geoutilleerde Werkleerbedrijven die in geen enkel opzicht hoeven onder te doen voor "gewone” bedrijven. Zo heeft de Schiedamse vestiging van Stroomopwaarts meerdere zeer professioneel en gecertificeerde verpakkingsafdelingen waar onder strenge HACCP-standaarden open voedsel wordt verpakt voor grote klanten zoals Pieter Pot. En de vestiging in Maassluis produceert al sinds jaren de bij kampeerders in binnen en buitenland zeer gewaardeerde Dukdalf campingmeubelen. En dan is er nog de montage van onderdelen voor kassenbouw, zonnepanelen, het maken van kalenders… en ja, groenonderhoud hoort ook nog steeds bij de werkzaamheden, met het verschil dat groenmedewerkers tegenwoordig gedegen zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze met de diverse materialen te kunnen en mogen werken, zoals bijvoorbeeld de bosmaaier.

Meer dan genoeg gekwalificeerde werkzaamheden dus, waar de gemotiveerde medewerkers graag honderduit over vertelden aan de vele bezoekers, hiermee nog eventuele aanwezige vooroordelen over de sociale werkvoorziening en hun medewerkers weg nemende. Naast alle informatie over de werkzaamheden en andere zaken waar Stroomopwaarts inwoners van de drie gemeenten mee kunnen helpen was er ook nog eens een complete door de medewerkers van Maassluis geproduceerde Dukdalf campingset te winnen.

De Schiedamse vestiging van Stroomopwaarts heeft meerdere zeer professioneel en gecertificeerde verpakkingsafdelingen.