Rik Bouman (links) en Robert Tetteroo vonden elkaar bij het maken van de spannende podcasts over handel en wandel in de internationale kunstwereld.
Rik Bouman (links) en Robert Tetteroo vonden elkaar bij het maken van de spannende podcasts over handel en wandel in de internationale kunstwereld. (Foto: Peter Spek)

Podcast kunstmaffia over roof, vervalsing en zwendel in de kunst

Algemeen

Deze week wordt op diverse streamingsplaforms de podcast gelanceerd van de Vlaardingers Rik Bouman en Robert Tetteroo met de titel kunstmaffia, een verhaal over roof, vervalsingen en zwendel in de internationale kunst- en antiekwereld. De twee Vlaardingers reconstrueren in deze spannende podcast de beruchtste internationale kunstdiefstallen en vervalsingen.

Door Peter Spek

Rik Bouman heeft al de nodige ervaring en succes geboekt met het maken van podcasts. Hij maakte eerder al Lammie, de hasjkotter, Moordzaak 1974 opgelost en de gijzeling op de Noordzee. Hiermee bereikte hij meer dan honderdduizend luisteraars. 

Definitief doorbreken

Met kunstmaffia willen Rik Bouman en Robert Tetteroo definitief in Nederland doorbreken. Op een bijzonder manier vonden de Vlaardingers elkaar een tijdje geleden. “Ik speelde al enige tijd met het idee een podcast te maken met zaken rondom de roof van kunst in de nationale en internationale kunstwereld, maar ik wilde dat niet alleen doen”,  zegt Robert Tetteroo, die onder andere het scenario schreef voor een aflevering van Flikken Rotterdam en meegeschreven heeft aan de film The TakeOver, die deze week uitkomt op Netflix. 

De recordpoging lukte met 153 uur onafgebroken maken van podcasts

“Ik googelde op een avond en vond Rik Bouman, die al eerder een podcast maakte met criminaliteit als onderwerp. Ik nam contact met hem op en de samenwerking klikte meteen.” Juist op dat moment zag het tweetal een oproep van de NPO in Hilversum voor een poging om het wereldrecord estafette podcasts aan te vallen. “Dat vonden wij wel een uitdaging om daaraan mee te doen met onze kunstmaffia podcast, die wij al op papier hadden staan en werden daarvoor uitgekozen.” De recordpoging lukte met 153 uur onafgebroken maken van podcasts. 

Smaak te pakken

“Wij vielen bij de makers van dit programma op, omdat wij een verhaal vertelden, terwijl het gros van de uitgezonden podcasts interviews waren”, vult Rik Bouman aan. De twee Vlaardingers hadden inmiddels de smaak te pakken en de eerste twee staan deze week online. In de eerste zaak reconstrueren Rik Bouman en Robert Tetteroo de grootste kunstroof van Frankrijk. “Drie onbekende daders stelen 118 Picasso’s uit het pausenpaleis van Avignon. Het onderzoek van de Parijse kunst- en antiekeenheid loopt helemaal vast. Een half jaar later biedt iemand de schilderijen aan in een kroeg in Limburg. Dat komt meesterdetective Ben Zuidema ter ore en die bedenkt zich geen moment om achter de daders én de premie van 300.000 gulden aan te gaan,” laat Rik Bouman weten.

De tweede podcast gaat over de diefstal van twintig meesterwerken uit het Van Gogh Museum. “Twee nachtwakers worden in het holst van de nacht overvallen en vastgebonden door gemaskerde indringers. Zij snijden de kostbare doeken uit hun lijsten en vluchten in de nacht. Met een geschatte waarde van een half miljard euro is het de grootste kunstroof in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog,” aldus Robert Tetteroo. De twee podcasts zijn beluisteren op: https://kunstmaffia.captivate.fm/listen.