Jan de Winter was als beeldend kunstenaar vooral ook een groot vakman.
Jan de Winter was als beeldend kunstenaar vooral ook een groot vakman. (Foto: onbekend)

In memoriam: Jan de Winter: een rijk, creatief leven

Algemeen

De Landstraat hoorde hem al een poosje geen viool meer spelen. Na een rijk artistiek leven was Jan de Winter aan het kwakkelen geraakt. Maar hij hield het leven in eigen hand, tot het laatst, zei de familie op de dag van de uitvaart.

Door Kor Kegel

Jan de Winter laat een rijk oeuvre na van beelden en ornamenten die alleen al vanwege de tijd dat ze vervaardigd zijn een cultuurhistorische betekenis hebben. In Vlaardingen, waar hij altijd gewoond en gewerkt heeft, zijn kunstwerken van zijn hand te zien. Het bekendste is waarschijnlijk wel het glas- en koperreliëf ‘Vuur, water en energie’, in 1970 ontworpen voor het Gemeentelijk Energie- en Waterbedrijf (GEWB) aan de Hoflaan. Na de sloop van het kantoor kreeg het ornament in 2007 een plek boven de hoofdingang van het Groen van Prinstererlyceum aan de Rotterdamseweg.

Hij is altijd creatief en avontuurlijk geweest, brachten zijn zussen en zoons in de Bethelkerk naar voren. Na de Tweede Wereldoorlog had hij ten volle de herwonnen vrijheid ervaren: hij voelde het zo bij zijn ouders Arie en Magteld. Zijn vader kwam van Rozenburg en had daar de natuur leren kennen. Die bracht hij op zijn kinderen over. Jan en zijn broers Aad en Klaas – een driemanschap – gingen door het toen nog landelijke Vlaardinger-Ambacht en de Vlietlanden de dijken langs en de grienden door. Jan kreeg van zijn vader ook de liefde voor muziek mee inclusief het bespelen van instrumenten. Als jongen gaf hij op winteravonden poppenkastvoorstellingen, waarbij buurtkinderen en neefjes en nichtjes welkom waren. 

Met zes broers en vier zussen was Jan, omdat hun vader hard werkte en vaak van huis was, overdag de steun en toeverlaat van zijn moeder, de spil van het gezin. Hij heeft in zijn jonge jaren geleerd hoe er voor elk probleem een oplossing is. “Jan was een creatieve broer die altijd bezig was met schilderen, tekenen, mozaïeken of muziek. De slaapkamer die hij deelde met zijn broers Aad en Klaas leek wel een atelier,” herinnert zijn zus Gerda zich. “Er stonden terrariums met lampen, waarin de broers dieren verzorgden.”

Jan de Winter werd geboren op zaterdag 5 augustus 1939 in de Stationsstraat in Vlaardingen. Op dezelfde dag werd prinses Irene geboren; ter ere daarvan stond de fanfare bij de familie De Winter voor de deur.

Jan vloog uit toen hij een atelier met woning op de Dayer kon huren. Korte tijd daarna zegde hij zijn baan op bij de bekende gebroeders Henderickx uit Schiedam, het glazeniersbedrijf waar hij meer had geleerd dan op de kunstacademie in Rotterdam. Hij vestigde zich als zelfstandig kunstenaar en begon aan een indrukwekkend oeuvre. Met zijn vrouw Joke kreeg hij twee kinderen, Frans en Martin. Hij was zeer trots dat ze allebei in zijn voetsporen traden, Martin als violist en Frans als maker van kunst in de openbare ruimte.