Floor van ‘t Wout(links) in gesprek met wethouder Lianne van Kalken in de nieuwe schoolbibliotheek van het College Vos, met als doel de leerlingen nieuwsgierig te maken om een boek te lezen.
Floor van ‘t Wout(links) in gesprek met wethouder Lianne van Kalken in de nieuwe schoolbibliotheek van het College Vos, met als doel de leerlingen nieuwsgierig te maken om een boek te lezen. Foto: Peter Spek

Bibliotheek op het College Vos moet de leesvaardigheid verbeteren

Het is slecht gesteld met de leesvaardigheid van de leerlingen op het voortgezet onderwijs. Uit onderzoek blijkt, dat een kwart van de Nederlandse leerlingen van vijftien jaar niet goed kan lezen en dat de leesresultaten harder dalen in Nederland dan in landen om ons heen. En dat stemde docente Floor van’t Wout van het College Vos aan de Claudius Civiluslaan, niet vrolijk.

Door Peter Spek

“De leesmotivatie is bijzonder laag is. 63 procent van alle vijftienjarigen geeft aan alleen te lezen als het moet en 42 procent van de leerlingen beschouwt lezen als tijdverspilling. Daarmee scoort ons land onderaan de internationale ranglijst,” voegt Floor van ‘t Wout aan toe. “Tijd om in actie te komen en het tij te keren om de leesvaardigheid nog niet verder te laten afglijden, ook niet op het College Vos, waar Floor van ‘t Wout tot de zelfde conclusie kwam. 

Zitzakken

“Wij moeten de leerlingen op een prettige manier kennis laten maken met het lezen. En daarom heb ik schoolbibliotheek opgezet hier op deze locatie in de Westwijk, in de hoop dat de leerlingen nu wel een boek pakken. Ook de inrichting van de bibliotheek is prettig en fleurig gemaakt met zitzakken en lekker zittende stoelen. 

Lezen is saai

Het ontbreekt de leerlingen aan niets.” Floor van ‘t Wout tekende een paar uitspraken van leerlingen op. “Lezen is saai, het is moeilijk, ik kijk liever tv of op mijn telefoon, ik moest altijd stomme boeken lezen, ik ken geen leuke boeken, het is stom.” Floor van ‘t Wout kwam in contact met Jolanda Verbraak, de educatief medewerker van bibliotheek Plataan in Vlaardingen, die opperde om een schoolbibliotheek te starten. “Een goed idee en zo is de bibliotheek hier op het College Vos ontstaan.” De nieuwe schoolbibliotheek is ingericht met het oog op duurzaamheid. “Op de zitzakken en een deel van de planten na, zijn alle meubels en spullen tweedehands en het motto is eerst leesplezier, dan leesmotivatie en dan verbetering van het leesniveau. En die afspraak hebben wij schoolbreed gemaakt. Vind je het boek niet leuk, dan kom je het ruilen. Dat klinkt logisch, maar toch moeten veel kinderen een boek verplicht uitlezen. Bij deze pleit ik ervoor dit landelijk af te schaffen. Het blijkt uit onderzoek, dat als je kinderen tegen hun zin, een boek laat uitlezen dat ze niet zelf hebben gekozen, hun taalniveau juist achteruit gaat," besluit Floor van 't Wout.