Links de plek waar het Oekraïnedorp komt, rechts het Volksbos en achter de dijk RWZI De Groote Lucht.
Links de plek waar het Oekraïnedorp komt, rechts het Volksbos en achter de dijk RWZI De Groote Lucht. (Foto: Paul Meuldijk)

Verzet tegen nieuwbouw De Groote Lucht vlakbij Oekraïense woonwijk

Is het geloofwaardig om een bedrijf in milieucategorie 5 toe te staan naast het Volksbos? En vlakbij de plek waar de noodwijk voor Oekraïense vluchtelingen moet komen? Tweemaal nee, zegt Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert.

Door Kor Kegel

In een lange brief aan het Vlaardingse gemeentebestuur zetten Remi Poppe, Frederieke Verheijen en Harry de Vries uiteen waarom de verschillende plannen zich niet tot elkaar verhouden en hoe het anders zou moeten.

Het drietal heeft een overduidelijke betrokkenheid. Ze behoorden tot de initiatiefnemers van het Volksbos, nu dertig jaar geleden. Het actiecomité Groeiend Verzet wist in 1992 achtduizend Vlaardingers en andere sympathisanten te mobiliseren om er zestienduizend bomen te planten. Het was een protest tegen industriële afvalstort, zo hoog dat er een skipiste op zou komen. Er waren milieuredenen en landschappelijke argumenten om daar tegen te zijn.

Rioolwaterzuivering

Uit het Volksboscomité is Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert voortgekomen en opnieuw is er bezwaar tegen aantasting van de omgeving. De nieuwbouw van rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) De Groote Lucht moet niet naast het Volksbos plaatsvinden, maar gewoon op het eigen complex van het Hoogheemraadschap van elfland aan de bovenkant van de Maassluissedijk. Vanaf dit complex wordt gereinigd rioolwater gestort in de rivier, Het Scheur.

Delfland wil in 2026 een compleet nieuwe rioolwaterzuivering realiseren in het westelijk deel van De Vergulde Hand. Renovatie zou riskant zijn, omdat de rwzi ondertussen moet blijven functioneren. Er zou ook te weinig ruimte zijn. Maar het beschikbare deel van De Vergulde Hand is nog kleiner, zeggen Remi Poppe, Frederieke Verheijen en Harry de Vries. De Groote Lucht is op de huidige locatie ruim verhuisd met onnodig veel parkeerterrein en een veel te groot kantoorgebouw. De bezwaarmakers zijn elders in Nederland nagegaan dat een rioolwaterzuivering best kan worden vernieuwd op het bestaande perceel.

Flexwoningen

Dat zou ook beter zijn, schrijft het drietal, omdat vlakbij in De Vergulde Hand een tijdelijke woonwijk is gepland met flexwoningen voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Ergens in 2028 zouden de flexwoningen herplaatst kunnen worden voor bijvoorbeeld starters op de Vlaardingse woningmarkt. Volgens Poppe c.s. betekent dat een gigantische verspilling van gemeenschapsgeld. 

Want: de ‘tijdelijke’ woonwijk krijgt alle noodzakelijke infrastructuur: riolering, elektra, gas en water, internetverbinding (glasvezel of koper) en voorts bestrating en straatverlichting . En dat zou dan, inclusief de heipalen, na vijf jaar weer weggehaald moeten worden? Over vijf jaar bestaat er ook nog woningnood. Het langer in stand houden van de woonwijk ligt dus meer in de rede, te meer omdat de bewoners aan het Volksbos een mooie groene omgeving hebben, redelijk dicht bij het metrostation Vlaardingen-West.

De drie briefschrijvers geven in overweging om het nooddorp behalve voor Oekraïense vluchtelingen nu al voor Vlaardingse starters te bestemmen. Dat is goed voor de integratie. “Zeker ook omdat de noodsituatie door de vreselijke vernietigende veroveringsoorlog door de Russische Federatie (Poetin) helaas langer kan duren. Een aantal oorlogsvluchtelingen zal mogelijk besluiten hier te blijven als hun kinderen hier geworteld zijn. Het is inhumaan om ze slechts een perspectief te bieden van enkele jaren.”

Hun oplossing voorkomt dat het bestemmingsplan voor De Vergulde Hand aangepast moet worden van milieucategorie 3 naar 5, want dan zouden er behalve De Groote Lucht ook andere bedrijven in die zwaardere categorie kunnen komen – wat niet wenselijk is vlakbij de Westwijk.