Paulien gaat met pensioen. Eind december sluit Style and Trendy haar deuren.
Paulien gaat met pensioen. Eind december sluit Style and Trendy haar deuren. (Foto: Bart van der Linden)

'Contact met de klanten is toch het mooiste van alles'

Paulien en Sjaak, eigenaren van woondecoratiewinkel Style and Trendy, stoppen ermee. Het is tijd om andere leuke dingen te gaan doen. De gezellige en sfeervolle winkel op het Veerplein sluit eind december na 25 jaar haar deuren. Tot die tijd kunnen bezoekers van de winkel nog rondsnuffelen én uiteraard een praatje maken met Paulien en Sjaak. 

Door Bart van der Linden

Ja, verklapt Paulien, ze had het liefst nog wel even door willen gaan, maar luisteren naar je lichaam is ook heel belangrijk. "Ik heb wel wat lichamelijke klachten en ons huurcontract loopt ook af", vertelt ze op de ‘goed gesprek’ bank, waar menig klant op heeft gezeten, gewoon omdat het zo gezellig was. "Vorig jaar september zijn we al om tafel gegaan met de verhuurder en toen kwam ook nog die tweede lockdown. Daarnaast gaf onze dochter ook al eens signalen om het voor gezien te houden."
Er komt na 25 jaar een einde aan Style and Trendy, de winkel die Paulien en Sjaak begonnen in de Peperstraat. "Dat was in 1997. We begonnen in een klein pandje van 30 à 40 vierkante meter", vertelt Paulien. "In het begin verkochten we nog grenen meubelen, maar ook gelhaarden, glaswerk en droogbloemen. We hebben daar tot 1999 gezeten, toen zijn we naar het Liesveld verhuisd. Het pand was eerst nog wat kleiner door een tussenmuur, maar die we hebben in 2001 opengebroken. Toen hadden we de winkeloppervlakte die we nu nog steeds hebben."
Eigenlijk bij toeval begonnen ze met de woonwinkel. Paulien: "Ik was altijd al wel bezig met het stylen van interieurs en het inrichten van woningen. Toen mijn man destijds zijn baan verloor én het pand vrijkwam in de Peperstraat, zijn we er direct gestart." Haar hobby werd haar werk en dat al een kwart eeuw lang. "Daarvoor was ik acht jaar pedagogisch medewerkster en ik heb ook nog op een kinderdagverblijf gewerkt."

Contact

De klanten zullen het echtpaar gaan missen. En andersom natuurlijk ook. "Het contact met de klanten, ja, dat ga ik zeker missen", zegt Paulien. "Dat is toch het mooiste van alles. Na onze aankondiging dat we met pensioen gaan, kregen we ook gelijk allerlei lieve berichtjes." De winkel heeft altijd meebewogen met de tijd. Paulien en Sjaak zorgden er zo altijd voor dat klanten terecht konden voor de laatste trends op het gebied van woondecoratie- en inrichting. “Het is een combinatie van mijn eigen smaak en denken waar de klant in geïnteresseerd is", vertelt ze. "Naast het feit dat we bijvoorbeeld altijd kandelaars, lampen en waxinelichthouders in ons assortiment hebben, werken we al jarenlang samen met een paar exclusieve merken. Inspiratie heb ik altijd gehaald uit woonbladen en door beurzen in Duitsland, België en Frankrijk te bezoeken." Paulien heeft qua inrichting van de winkel, als ze dan toch moet kiezen, een voorkeur voor het najaar. "Dan kun je een lekker knus en huiselijk sfeertje creëren."

Uitrusten

Met de pensionering in aantocht, eindigt voor Paulien ook acht jaar voorzitterschap van de Winkeliersvereniging Liesveld. Het winkelcentrum gaat haar aan het hart. "Pijnlijk", noemt ze de situatie zoals die nu is, verwijzend naar onder meer de leegstand. "Het blijft ook een samenspel, we moeten de verbinding blijven zoeken", wil ze er nog wel over kwijt.
Maar snel terug naar haar eigen winkel. "Op kerstavond willen we de deuren sluiten. Als we eerder leeg zijn, gaan we ook al eerder dicht." Dan rest nog de grote vraag: straks niet meer elke dag vroeg op, wat ga je doen nadat je de deuren achter je hebt dichtgetrokken? Paulien: "Eerst uitrusten en daarna kijken wat er op mijn pad komt. Ik ga in ieder geval niet achter de geraniums zitten. Sinds 2006 ben ik niet meer met mijn man op vakantie geweest, dus wie weet zitten we binnenkort samen op Kos."