Wethouder Jacky Silos overhandigde afgelopen donderdag met enig feestvertoon de sleutel van de voormalige kapel in de Meerpaal die omgebouwd is tot een ruimte bestemd voor de dagbesteding.
Wethouder Jacky Silos overhandigde afgelopen donderdag met enig feestvertoon de sleutel van de voormalige kapel in de Meerpaal die omgebouwd is tot een ruimte bestemd voor de dagbesteding. Foto: Peter Spek

De Meerpaal biedt een veilig baken voor licht dementerende ouderen

De dagbestedingsruimte bestond al vele jaren bij de Meerpaal, maar was te klein geworden en niet meer van deze tijd. Er was behoefte aan meer ruimte om de mensen, die nog zelfstandig wonen maar door een lichte dementie wel wat hulp nodig hebben, een zinvolle besteding te geven aan de dag.

Door Peter Spek

“Ons oog viel op de ruimte van de voormalige kapel in ons gebouw,” zegt Jos Amting, manager bij de Meerpaal, dat onderdeel uit maakt van Argoszorggroep. “De ouderen met een lichte dementie maakten nu gebruik van een ruimte die eigenlijk veel te klein was om echt activiteiten aan te bieden, Dat moest anders, was onze mening.” Het vijftig jaar oude gebouw aan de Willem de Zwijgerlaan kende ook een kapel en die werd door de ontkerkelijking steeds minder gebruik. Nog maar acht kerkgangers maakten met enige regelmaat gebruik van de kapel,” aldus Jos Amting. 

Ontwijd

“Toen eenmaal de keuze was gemaakt om deze ruimte te gaan gebruiken voor de dagbesteding, moest de kapel door de bisschop van Rotterdam ontwijd worden en dat is een hele procedure, maar wij hebben dat traject vol respect afgewerkt.” Afgelopen donderdagmiddag mocht wethouder Jacky Silos symbolisch de sleutel van de nieuwe ruimte overhandigen aan enkele medewerkers van de dagbesteding. 

Trots

"Ik ben enorm trots op al het werk dat hier verzet is om deze nieuwe dagbesteding voor elkaar te krijgen. Deze plek gaat ervoor zorgen dat mensen elkaar weer makkelijker kunnen zien en waar zij met elkaar een leuke middag kunnen hebben. Dat draagt er allemaal aan bij om de cliënten hier een beetje gelukkiger te maken. Hopelijk gaat deze nieuwe ruimte de bezoekers veel plezier brengen,” aldus Jacky Silos. De ruimte is bestemd voor inwoners uit de wijk Holy, die een indicatie via de WMO hebben gekregen voor meer zorg. "Dat zijn mensen met een lichte dementie, die nog wel thuis wonen en hulp krijgen van een mantelzorger, dat is in de meeste gevallen een partner,” zegt Jos Amting. "Het is fijn als deze mantelzorgers even van die zorg af zijn.” De bezoekers krijgen een ruim activiteitenprogramma in de dagbesteding voorgeschoteld. "Onze medewerkers en vrijwilligers drinken een kopje koffie en nemen het nieuws van de dag door of maken een wandeling en dat allemaal om de geest en lichaam fit te houden."