Het Vlaardingse zangkoor Liriko zoekt een dirigent en organist

Het koor is vooral bekend bij de kerkgangers van de Pax Christi kerk in Vlaardingen. Liriko (Liturgisch Ritmisch Koor) werd augustus 1983 opgericht met als doel de R.K.-kerkdiensten op ‘eigen wijze’ te begeleiden. Het koor bestaat uit meer dan 30 leden en is verdeeld in de 4 stemsoorten sopraan, alt, tenor en bas. Hier maakt het koor dan ook vaak gebruik van om meerstemmig nummers ten gehore te brengen.
Elke eerste zondag van de maand begeleid Liriko de kerkdienst in de Pax Christi kerk muzikaal. Het koor treedt ook op bij speciale diensten en gebeurtenissen zoals huwelijken, begrafenissen en kerstvieringen. Elke donderdagavond repeteren de koorleden in de Pax Christi kerk aan de Reigerlaan in Vlaardingen. Naast het zingen is er ook tijd voor gezelligheid tijdens de pauze en na de repetitie.
Maar het zou ernaar uitzien dat het koor volgende maand, op Eerste Kerstdag, voor de laatste keer zou optreden. Echter blijkt dat de dirigent/ organist weggaat en het koor zal doorgaan. Het koor is opzoek naar een dirigent en organist. Kijk voor meer informatie op https://liriko.jimdofree.com.


Vlaardingen doet mee aan Orange the World 2022

Vlaardingen is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren van 25 november tot en met 10 december de Grote Kerk en het gebouw van stichting Elckerlyc oranje en wappert de Orange the World vlag op het Stadhuis.

In Vlaardingen wordt op meerdere momenten aandacht gevraagd voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Samen met de stichting Kracht voor Vrouwen Vlaardingen en de Soroptimisten Beneden Maas worden de volgende activiteiten en acties gedaan:
Officiële opening op 25 november door wethouder Jacky Silos om 10.00 uur op het stadhuis. Orange-lint-wandeling op 1 december. Verzamelen om 18:30 uur bij de Aeolus molen, start wandeling 18:45 uur, aankomst op het Stadhuis 19:30 uur. Aanmelden hiervoor is niet nodig. Er wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht op 1 december. Er volgt een themapagina in het Gemeentenieuws in deze krant met interviews met de directeur bestuurder van stichting Elckerlyc en 2 vertegenwoordigers van de stichting Kracht voor Vrouwen en de soroptimisten.

Geweld

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.
In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen, en door in de gemeenteraad, provinciale staten en lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Preventie

In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar er moet ook meer geïnvesteerd worden in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.

Ik ben #medestander

Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega. Mensen die medestander zijn krijgen een speciale nieuwsbrief met allerhande praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.

Campagne

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is is op 25 november en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen.
Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. In Nederland wordt sinds 2016 deelgenomen aan de campagne.
De coördinatie van de campagne in Nederland is in handen van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. In 2022 zijn ook de VVAO, Inner Wheel, YWCA en Veilig Thuis aangesloten als officiële samenwerkingspartners. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met Emancipator.
Een kaart van Nederland met deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: orangetheworld.nl/acties-2022 Daar zijn ook de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen. Op de website kan ook antwoord op veelgestelde vragen gevonden worden: orangetheworld.nl/over-de-campagne/veelgestelde-vragen/