Afscheid van de Grote kerk Vlaardingen

Na meer dan duizend jaar zal het bekendste kerkgebouw van Vlaardingen haar primaire functie verliezen. Sinds de 8e eeuw is er op de plek van de Grote Kerk al een geschiedenis met kerkdiensten en geloof.
Misschien denk je wel: ‘Wat maakt het uit waar je samenkomt voor een kerkdienst? Een gebouw is per slot van rekening maar een gebouw.' Dat is natuurlijk waar maar wel de helft van het verhaal. Of het nu gaat om de architectuur, de inrichting, het schitterende orgel of de verlichting: een gebouw doet wat met je. Denk even terug aan de huizen die je hebt bewoond. Het ene huis was prettiger dan het andere. Die ene kamer of die knusse keuken maakte dat je je echt thuis voelde. Nog vaker zijn het de herinneringen die maken dat je je verbonden voelt met een plek.
Deze herinneringen zijn er ook in overvloed bij de leden van de wijkgemeente die twee keer per zondag samenkomt in de Grote Kerk. Ook leden van andere wijkgemeenten hebben deze herinneringen. Herinneringen aan mensen met wie je het leven deelt of hebt gedeeld. Herinneringen aan belangrijke momenten in het leven van een gelovige: Vlaardingers deden er belijdenis, vierden er talloze keren avondmaal, werden door de dominee in de echt verbonden, lieten er hun kinderen dopen en namen afscheid van geliefden.
Het is dan ook verdrietig dat juist in deze welvarende tijd de Protestantse Gemeente Vlaardingen het besluit heeft moeten nemen om op deze plek geen kerkdiensten meer te organiseren en het kerkgebouw van eigenaar te laten verwisselen. De kosten voor het onderhoud van het gebouw zijn voor ons kerkgenootschap in Vlaardingen met alle andere uitdagingen niet meer te dragen.
"Als je de Bijbel leest zie je dat de eerste volgelingen van Jezus hun samenkomsten organiseerden in hun eigen huizen. Een kerk is dan ook meer dan een gebouw: de kerk bestaat uit mensen. Wereldwijd vormen deze mensen samen het ‘lichaam van Christus'. Van deze mensen hoeven wij gelukkig geen afscheid te nemen."

"Samen verhuizen de leden van de wijkgemeente Grote Kerk naar de Rehobothkerk aan de Billitonlaan waar wij samen met de wijkgemeente Centrum-West vanuit hier iets proberen te betekenen voor elkaar en Vlaardingen. Wij geloven dat Jezus van ons vraagt Hem te volgen door goed te zijn voor jezelf en de mensen om je heen. Als wijkgemeente blijven wij dit ook doen in het centrum van Vlaardingen vanuit ons wijkgebouw de Dijk. De activiteiten in de wijk en het Open Huis blijven onverminderd doorgaan", aldus Sebastiaan Vogel namens de wijkgemeente Grote Kerk.
Op zondag 11 december 2022 is om 10:00 uur de laatste kerkdienst in de Grote Kerk. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren en te beleven. Ook mensen die niet gewend zijn om naar de kerk te gaan zijn welkom om in de kerk te zitten en te luisteren of het gebouw met al haar attributen en orgel in zich op te nemen.

Op zondag 18 november om 11:00 uur komt de gemeente voor het eerst samen in de Rehobothkerk. "Het zal wennen zijn aan een ander gebouw maar samen komen wij dit wel te boven."