De leerlingen van de Wethouder Brederodeschool hebben er het hele jaar voor gezorgd dat er geen snippertje afval in hun gebied rondslingerde. In het midden wethouder Milieu & duurzaamheid, Mark Wit.
De leerlingen van de Wethouder Brederodeschool hebben er het hele jaar voor gezorgd dat er geen snippertje afval in hun gebied rondslingerde. In het midden wethouder Milieu & duurzaamheid, Mark Wit. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Leerlingen Wethouder Brederodeschool zijn de 'zwerfafvalhelden' van dit jaar

De leerlingen van de Wethouder Brederodeschool mogen zichzelf een jaar lang 'de helden van Rijswijk' noemen. Op maandag 29 juni werd bekend dat zij de winnaar zijn van de Afvalrace 2022. Nieuwe wethouder Mark Wit (o.a. Milieu & duurzaamheid) reikte de Helden-van-Rijswijkwisseltrofee aan hen uit.

“Ik ben heel blij met al het zwerfvuil dat uit het milieu wordt gehaald”, aldus wethouder Mark Wit. Vorig jaar wonnen de leerlingen van de Petrusschool de Afvalrace.

Vijf scholen

Vijf basisscholen in Rijswijk deden dit schooljaar met een aantal klassen mee aan de Afvalrace: de Petrusschool, Wethouder Brederodeschool, De Voorde, Montessori Parkrijk en de Rehobothschool. 

Traditie

De jaarlijkse afvalrace is een traditie in Rijswijk. De eerste jaren maakten de leerlingen de omgeving van de school zwerfafvalvrij. Nu adopteren scholen voor de Afvalrace een gebied in de buurt van de school. “De leerlingen zorgen het hele schooljaar dat er in hun gebied geen snippertje afval blijft rondslingeren. Dat controleren we een aantal keren”, aldus de onafhankelijke juryleden Mary Meeuwisse, Aad van Wijk en Theo Bril van de Rijswijkse Zwerfafvalbrigade.


Hotels willen samenwerken voor meer toeristen in Rijswijk

Vertegenwoordigers van hotels in Rijswijk hebben een intentieovereenkomst getekend. De hotels willen in de Stichting Hoteloverleg Rijswijk samenwerken met cultuurinstellingen en het MKB om bezoekers aan Rijswijk te binden en hen langer in de stad te houden.

Directe aanleiding voor deze overeenkomst waren de gevolgen van de corona-pandemie voor met name het hotelwezen en de culturele instellingen. Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin legt uit: “Corona had en heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de horeca. Op dit moment hebben we nog geen gasten uit China en ook het Octrooibureau doet nog rustig aan met reizen, dus vonden we als hotelondernemers dat we wat moesten doen. Gelukkig was de gemeente ook direct enthousiast.”  

Bezoekers hier houden

“Het idee is dat we bezoekers willen laten kiezen voor Rijswijk en ze een nachtje langer hier houden, door actief arrangementen aan te bieden in samenwerking met bijvoorbeeld de Schouwburg of het museum”, legt Van Zuiden uit.  

Veel bezoekers, maar ook inwoners, zijn onvoldoende op de hoogte van het moois dat Rijswijk te bieden heeft, vinden de betrokkenen. “Veel inwoners zijn nog nooit in ons museum geweest”, merkt Arnoud van Aalst, directeur van Museum Rijswijk op. “En wat denk je van de prachtige landgoederen die onze gemeente heeft? Heerlijk wandelen kun je daar. Ook de Schouwburg biedt een programma waarvoor velen speciaal naar Rijswijk komen. In samenwerking met de hotels moeten we zorgen voor een goede communicatie van wat er hier te doen is.” 

De hoteliers en cultureel managers zien daarom voldoende mogelijkheden tot samenwerking. De komende tijd moeten de plannen nog meer vorm krijgen. De initiatiefnemers zullen daarvoor vier keer per jaar bijeenkomen. In de toekomst zou het volgens de ondertekenaars raadzaam zijn om andere belangenverenigingen bij het overleg te betrekken, zoals de winkeliersverenigingen. Dat zal leiden tot een zo volledig mogelijk aanbod van alles dat Rijswijk te bieden heeft.


Zuidelijk Randpark helemaal toegankelijk

Eikelenburg is altijd een rijk gebied geweest, vol verschillende planten- en diersoorten. Dit wilden de buurtbewoners graag zo houden toen bekend werd dat er een nieuwe woonwijk zou worden gebouwd.

Door vastgoedontwikkelaar AM is hier, na meldingen van diverse buurtbewoners, rekening mee gehouden bij de aanleg van het nieuwe Villapark Eikelenburgh. Zo is er een groen centraal hofje in de wijk ontstaan, dat verrassend veel gelegenheid biedt om te spelen en te genieten. Maar ook het Zuidelijk Randpark is een bezoekje waard, zowel vanwege het middeleeuwse kerkenpad langs eeuwenoude boerderijen, als de vele natuur. Liefhebbers van kruidenmengsels en verschillende bijen- en vogelsoorten kunnen hier hun hart ophalen.

Wetenswaardigheden

Op vrijdag 24 juni is door de civiele aannemer van het werk, HABO GWW, de kers op de 'parktaart' geplaatst. Nabij de Endehoekseweg is een informatiebord geplaatst waardoor bezoekers diverse wetenswaardigheden over het Zuidelijk Randpark tot zich kunnen nemen.

Nu alle informatieborden geplaatst zijn, is het Zuidelijk Randpark volledig opengesteld.

Project-leider (van Van Gelder) ing. Wim Vissers fotografeert hoe het informatiebord wordt geplaatst.