Tracey Bush, The Little Cloth of Earth (detail), diorama van verpakkingen in een glazen taxidermie tafelvitrine, 46 x 30 x 20 cm.
Tracey Bush, The Little Cloth of Earth (detail), diorama van verpakkingen in een glazen taxidermie tafelvitrine, 46 x 30 x 20 cm. (Foto: Collectie kunstenaar)

Papier Biënnale bij Museum Rijswijk

Alvast voor in de agenda van kunstminnend Rijswijk: van 26 juni tot 13 november 2022 is de tentoonstelling 'Papier Biënnale 2022. Transition' te bezoeken bij Museum Rijswijk. 

De 'Papier Biënnale 2022. Transition' is een internationale tentoonstelling met twintig kunstenaars van hedendaagse beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt. Tegelijkertijd ligt de nadruk op de beeldende en de inhoudelijke kwaliteit van de werken. 

Tijd van verandering

Het thema van deze editie is 'Transition'. We leven in een tijd van verandering. Er wordt gesproken over een paradigmaverschuiving. De weerstand in de maatschappij neemt toe. Aan het begin van deze eeuw leek het erop dat de manier waarop we leefden eindeloos door zou gaan, zoals Geert Mak in zijn boek 'Grote verwachtingen' schreef: "Net als bij de aanvang van de 20ste eeuw was de start van de 21ste eeuw een groot triomffeest. De Koude Oorlog was voorbij, de beurzen dansten, de champagne ging niet per fles maar per doos over de toonbank, het volksdagblad De Telegraaf toeterde het rond, die vrijdag de 31ste december, vanaf elke kiosk: ‘Het kan niet op!'” 

Het is vrijwel onmogelijk om geschiedenis te schrijven over de eigen tijd. Maar een ding is nu, twintig jaar later nadat De Telegraaf zo optimistisch kopte, duidelijk: het kan wel degelijk op! Maar de euforie zit in het lijf, ook nog na de crises van 2008 en 2012, en de pandemie. Het is moeilijk om de highs los te laten en de lows te accepteren.

Ernst steeds duidelijker

Het uitgangspunt van het economisch stelsel is al een paar eeuwen volledig gericht op groei. Maar wat zo optimistisch begon in de vorige eeuw, dreigt nu ten onder te gaan aan zijn eigen succes, althans het succes van de Westerse wereld. We waren al gewaarschuwd door het rapport Grenzen aan de groei dat de Club van Rome in 1973 publiceerde. De ernst van die waarschuwing wordt steeds duidelijker, de ene na de andere klimaatconferentie tracht met afspraken te komen die het tij kunnen keren. Maar een economie die is gebaseerd op groei kan niet samengaan met internationale afspraken over het in sterke mate verminderen van de impact die de mens heeft op de natuur en het klimaat. Of toch wel? Bijna 400 kunstenaars hebben hiertoe voorstellen ingezonden, waaruit een keuze is gemaakt en waarbij meerdere aspecten van transitie in de tentoonstelling aan de orde komen. Meer info: www.museumrijswijk.nl.

Afbeelding
Afbeelding