Raadslid Ger Kruger (Beter voor Rijswijk) feliciteert Kees en Ronald met de nieuwe vergunning.
Raadslid Ger Kruger (Beter voor Rijswijk) feliciteert Kees en Ronald met de nieuwe vergunning. (Foto: Robert Heijdemann)

Orgelmannen Kees en Ronald weer terug in de Rijswijkse Herenstraat

Eind goed, al goed voor de orgelmannen van Rijswijk. Vader Kees en zoon Ronald de Ruijter mogen weer elke zaterdag op de Rijswijkse markt hun liederen spelen.

Frans Limbertie 

Even leek het erop dat er voor de twee Rijswijkers na zestig jaar geen nieuwe vergunning zou worden afgegeven, maar na alle commotie van de afgelopen weken zijn de marktmeester en gemeente Rijswijk uiteindelijk toch overstag gegaan. Waar social media en de kracht van lokale politieke partijen wel niet goed voor kunnen zijn. Kees en Ronald zijn dolblij: “Het waren moeilijke weken, maar gelukkig is alles goedgekomen door de inzet van veel Rijswijkers. We zijn hen dan ook heel dankbaar.”

   Het was een mooi beeld om te zien: de felicitaties en schouderklopjes die Kees en Ronald afgelopen zaterdagochtend van het publiek kregen. Je zag ze als het ware helemaal stralen. Er werd volop gelachen en alle aandacht was voor de twee orgelmannen, die zelfs veelvuldig met wat fans op de foto moesten. 

   Zoon Ronald vertelt: “Een paar weken terug kregen we plots een aangepaste vergunning binnen, waar de hele route uit de Herenstraat was geschrapt. Dan sta je wel even vreemd te kijken, want dat is de plek waar wij met ons draaiorgel het meest in het oog springen omdat daar juist veel mensen komen. In de vergunningsaanvraag hadden we nog netjes de route aangegeven, dus we begrepen er absoluut niets van.” 

   Daarna ging het snel. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. Omroep West kwam vader en zoon filmen en ook de impact op social media was niet mals: Twitter en Facebook gingen helemaal los. 

'Al die aandacht is toch goed geweest'

Tal van Rijswijkse prominenten bemoeiden zich met de zaak. VVD raadslid Coen Sleddering vond dat deze misstap onmiddellijk gecorrigeerd diende te worden. “Hoe kan het dat wij op het stadhuis dit soort beslissingen nemen? Even goed in de spiegel kijken daar.” Al doende leert men. Deze hele zaak werd waarschijnlijk toch onderschat. 

   Afgelopen woensdag werden Kees en Ronald op het stadhuis uitgenodigd voor een gesprek. “Dat was een hele fijne bijeenkomst," zegt Ronald. “Iedereen was super aardig. We hebben de hele route doorgenomen met de marktmeester en een paar ambtenaren en we hebben ze uitgelegd dat juist de Herenstraat belangrijk is voor ons. We konden op hun begrip rekenen en ons is beloofd dat de aangepaste vergunning wordt teruggedraaid en de route door de Herenstraat weer gewoon wordt toegestaan.” Fantastisch nieuws dus voor de mannen. “Absoluut, daar hebben pa en ik 's avonds nog wel even een glaasje op gedronken hoor. Al die aandacht van de afgelopen weken is toch goed geweest. Dankzij het publiek en de lokale politiek.”

Al in jaren zestig  

Kees is nog maar begin zestig en nog lang niet van plan om te stoppen als orgeldraaier. “Zolang ik dit met plezier doe, zie je mij nog wel een tijdje hoor.” Maar hij is blij dat Ronald zo af en toe met hem mee gaat om te assisteren. “Ik stond hier in de jaren zestig al met mijn vader, zelfs de markt was er nog niet. En nu dan met mijn eigen zoon. Hoe mooi is dat?” Voor Ronald, die daarnaast een drukke baan heeft, is het vooral hobbymatig: "Ik vind het leuk om dit met mijn pa te doen. En vooral na wat er de afgelopen weken is gebeurd. Deze traditie mag niet verloren gaan."


Auto's rijden te hard, dus meer flitspalen

Wie straks te hard of door rood rijdt op de kruising Generaal Spoorlaan en Steenvoordelaan krijgt een boete. Hier komt binnenkort een flitspaal in de richting van de Prinses Beatrixlaan. Naar verwachting wordt de paal aankomende zomer geplaatst. 

Hoe nodig extra verkeersveiligheid in dit gebied is, bleek medio mei wel. Binnen één week waren er vier aanrijdingen bij de kruising tussen de Generaal Spoorlaan en Prinses Beatrixlaan.

   Volgend jaar volgt ook de kruising op de Prinses Beatrixlaan ter hoogte van de Laan van ’t Haantje en Terras van Sion. Hier worden eind 2023 flitspalen geplaatst in beide richtingen, nadat de werkzaamheden van Gasunie voor het project WarmtelinQ op deze locatie zijn uitgevoerd. 

   De flitspalen gaan handhaven op het overtreden van de maximum snelheid van 50 km/u en het door rood rijden. Het doel is de verkeersveiligheid te verbeteren. De Generaal Spoorlaan is een belangrijke ontsluitingsroute en de kruising met de Steenvoordelaan wordt dagelijks veel gebruikt door bezoekers van het winkelcentrum en kinderen die naar school gaan. Ook de kruising van de Prinses Beatrixlaan met de Laan van ’t Haantje en Terras van Sion wordt veel gebruikt door schoolgaande kinderen.

Te vaak te hard

Uit recente snelheidsmetingen blijkt dat de maximum snelheid op beide kruispunten te vaak wordt overschreden en het rode licht regelmatig wordt genegeerd. Daarom heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten om de flitspalen te plaatsen.