Pasen is een feest van hoop en nieuw leven.
Pasen is een feest van hoop en nieuw leven. (Foto: Pixabay)

Op weg naar Pasen

In een reeks van drie columns delen de Rijswijkse kerken hun aanloop naar Pasen met ons. Deze week: Pier Tolsma, diaken van de H. Bonifatiusparochie.

In onze kerken zijn de voorbereidingen op het grootste christelijke feest in volle gang. Een week lang volgen we Jezus in zijn laatste dagen. Op zondag 10 april is het Palmzondag. Jezus wordt als een koning toegejuicht bij zijn intocht in Jeruzalem. De kinderen maken mooi versierde palmpaasstokken en geven die aan ouderen en zieken. 

Witte Donderdag

Op donderdag 14 april vieren we Witte Donderdag. Jezus eet voor de laatste keer met zijn leerlingen en Hij wast hen de voeten. De dag daarna is het Goede Vrijdag, de dag waarop we Jezus volgen in zijn lijden en sterven. Hij wordt gemarteld en sterft aan het kruis, een roemloos einde?

Liefde sterker dan dood

Liefde is sterker dan de dood. De liefde blijft over de grenzen van de dood heen. Bij elke crematie of begrafenis zie ik dit iedere keer weer. Of mensen in God geloven of niet: zij weten dat er aan de liefde geen einde komt. God heeft ons dit overduidelijk laten zien door zijn Zoon Jezus uit de dood te laten opstaan. Gods liefde is groter en sterker dan de dood. 

'Ook in deze tijd van oorlog en geweld blijven hopen op een goede afloop'

Het kruis is geen roemloos einde, maar een teken van verlossing en bevrijding, een teken van hoop. Op zondag 17 april is het Pasen. Dat feest begint al op zaterdagavond. We vieren hoe Maria Magdalena het graf van Jezus leeg aantreft en hoe zij even later een levende Jezus ontmoet. Jezus is verrezen. Hij leeft!

Feest van hoop

Pasen is het feest van nieuw leven, het feest van hoop. Hoe duister ons leven ook kan zijn, God biedt ons altijd een uitweg. Hij brengt ons verlossing en bevrijding. Ondanks alles vieren we Pasen. Zo blijven we onze hoop levend houden. Ook in deze tijd van oorlog en geweld blijven we vertrouwen en hopen we op een goede afloop. We weten ons in liefde verbonden met allen die lijden onder terreur en geweld. Alle mensen zijn kinderen van God. Zijn liefde is er voor iedereen.

Overzicht vieringen

Een overzicht van alle vieringen van Palmzondag tot en met Pasen vindt u op onze website www.rkvlietstreek.nl. Hier vindt u ook de vieringen speciaal voor kinderen. Ik wens u allen een zalig Pasen.

Pier Tolsma, diaken van de H. Bonifatiusparochie