Rondleiding Rijswijk Center for Sustainable Energy op 30 maart.
Rondleiding Rijswijk Center for Sustainable Energy op 30 maart. (Foto: Frank Jansen)

Kesslerpark wordt helemaal anders

Wethouder Armand Van de Laar ontving op 30 maart de gedeputeerden Anne Koning en Willy de Zoete, wethouder Bruines (Den Haag), wethouder Vollebregt (Delft), Chris van Voorde (directeur Innovation Quarter) en Marjolein Steinebach (MRDH) in het voormalig Shell-complex aan het Kesslerpark.  

Frans Limbertie

Dit gebied wordt een bruisende plek om te wonen, werken én te verblijven. Dankzij de energietransitie en vergroening wordt het ook nog eens een duurzaam gebied.

   Wethouder Armand van de Laar verwelkomt de gasten in het informatiecentrum van het fieldlab van Rijswijk Centre for Sustainable Energy (RCSG). Doel van de bijeenkomst is een beeld te geven van de ruimtelijke uitdagingen die kenniscampus Kesslerpark biedt voor de regio. Daarnaast biedt het verdere kansen voor de invulling van de regionale samenwerking en de versterking van het goede economische vestigingsklimaat. 

Einde leegstand

Van de Laar laat weten dat het Kesslerpark compleet omgebouwd gaat worden. Shell vertrok in 2018 en verkocht maar liefst zestigduizend vierkante meter aan ruimte. Hierna kende het gebied een langdurige leegstand, waar nu dus een einde aan gaat komen. De wethouder is verheugd dat er met deze ruimte eindelijk wat gaat gebeuren. Er komt straks een levendige campus waar bedrijven zich kunnen gaan vestigen en waar tevens veel stadswoningen gebouwd worden. Er wordt dus ingezet op een 'bruisende en aantrekkelijke plek' voor jong en oud, waar werken en wonen in een 'groen en duurzaam gebied' de ideale combinatie wordt. Na de grote plannen voor de Bogaard en het Havenkwartier nu dus ook een groot project in de Plaspoelpolder.

Binnen vijf jaar

Van de Laar benadrukt hoe belangrijk dit is voor Rijswijk. "Dit ligt in het hart van Rijswijk, dicht bij het station. Deze ontwikkeling is echt nodig voor onze stad. Ik acht het mogelijk dat dit binnen vijf jaar te realiseren moet zijn. Nu zit hier het TNO dat onderzoek doet in het oude laboratorium van Shell naar geothermie, een lokale duurzame warmte uit de ondergrond voor de verwarming van huizen, kassen en industrie.”

   Samenwerking met andere partners is belangrijk voor de regio volgens Van de Laar. “De economie en woningmarkt houden niet op bij de gemeentegrenzen”, zegt hij. "Als we hier een wooncampus maken met een plek voor onderwijs en onderzoek rondom energietransitie, ontstaat op die manier een nieuwe groene economie.”

Energietransitie

Frank van Bergen verzorgt de rondleiding deze middag. Hij werkt als programmamanager voor het TNO en stuurt het informatiecentrum aan. "Er zijn verschillende partijen ingestapt in dit centrum. De reden dat ze dit gedaan hebben is dat de energietransitie nu vorm moet gaan krijgen”, laat hij weten. "De ondergrond zal een heel belangrijke rol gaan spelen hierin. En dat gaat over het onttrekken van energie op een duurzame manier, dus niet via olie en gas. Maar ook over opslag van waterstof, warmte en de opslag van CO2 op zee.” Wanneer je die ondergrond niet mee zou nemen, wordt het volgens van Bergen heel lastig om de doelen van de energietransitie te halen.