De schappen voor zonnebloemolie zijn ook in de Rijswijkse supermarkten al weken leeg.
De schappen voor zonnebloemolie zijn ook in de Rijswijkse supermarkten al weken leeg. (Foto: DvE)

Zonnebloemolie: producten met vervangende olie in supermarktschappen

De zonnebloemolie is vrijwel overal in de regio uitverkocht. Vanaf deze week liggen de eerste producten met alternatieve plantaardige oliën erin verwerkt in de schappen.

Debbie van Eijk

Oekraïne is de grootste zonnebloemolieproducent ter wereld. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties was het land in 2018 met 5,1 miljoen ton zonnebloemolie verantwoordelijk voor zo’n 25% van de wereldexportmarkt. 70% van de zonnebloemolie in Nederland komt uit Oekraïne, volgens Frans Claassen van MVO, de Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten. Door de oorlog met Rusland ligt de productie van zonnebloemolie stil. En dat merken we.

   Uit rondvraag door deze krant bleek dat de zonnebloemolie bij alle grote supermarkten in Rijswijk enkele weken geleden al niet meer verkrijgbaar was. Op de lege schappen prijkten briefjes waarop dit werd aangegeven. De medewerker van een van de supermarkten gaf aan dat de zonnebloemolie zeker tot het einde van dit jaar niet leverbaar is.

Marktplaats

Op Marktplaats spelen sommige particulieren op de schaarste in: iemand uit Delft bood laatst 100 flessen zonnebloemolie van 1 liter te koop aan. In reactie daarop verscheen er een bod van €900 euro, waarbij de vraag gesteld kan worden of dat serieus is. 

Een andere Marktplaats-verkoper, uit Rijswijk, reageerde: “Schandalig dat er mensen zijn die hier zonnebloemolie aanbieden voor heel veel geld. Koop niet van deze mensen. Dan maar niet koken met zonnebloemolie. Alternatieven zat.”

Alternatieven

Consumenten kunnen uitwijken naar alternatieven, zoals olijfolie, kokosolie, koolzaadolie, avocado-olie, arachideolie, ghee en frituurolie. Sommige van deze oliesoorten zijn ook geschikt om in te frituren. Producenten van bijvoorbeeld koekjes, vleesvervangers, sauzen en chips zijn aangewezen op andere vervangende plantaardige oliën: sojaolie, raapzaadolie en palmolie. Dat meldden onlangs het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten in een gezamenlijk bericht.

Vanaf deze week liggen de eerste producten in de supermarkt waar andere plantaardige oliën dan zonnebloemolie voor zijn gebruikt. Dat betekent dat het etiket niet altijd meer klopt. Supermarkten informeren hun klanten hier zelf over. Wanneer de producten in kwestie weer met zonnebloemolie geproduceerd kunnen worden, is nog onbekend.