De nieuwe gemeenteraad is 30 maart geïnstalleerd; nu de vorming van de coalitie nog.
De nieuwe gemeenteraad is 30 maart geïnstalleerd; nu de vorming van de coalitie nog. (Foto: Tino van Dam)

Lokale partij Beter voor Rijswijk kiest voor regionaal georiënteerde coalitie

De mogelijke partijen voor de nieuwe coalitie zijn dinsdag 5 april officieel bekendgemaakt door Beter voor Rijswijk. Bij hun keuze voor drie landelijke partijen (GroenLinks, D66, VVD) speelt de plek van Rijswijk in de regio een grote rol.

Marc Weterings (Rijswijks-Belang) baalde vorige week donderdag behoorlijk. Die dag werd bekend dat zijn partij, die derde werd bij de verkiezingen op 16 maart, geen mogelijke kandidaat is voor de coalitie. Op dinsdag 5 april bevestigde Beter voor Rijswijk (BvR) dit nog eens officieel, tijdens een openbare raadsbijeenkomst. In plaats daarvan kiest BvR, zelf een zuiver lokale partij, voor overwegend lándelijke lokale partijen: GroenLinks, D66 en VVD. De enige andere lokale partij met wie BvR om de tafel gaat is Wij.Rijswijk. Ook PvdA en Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid zetten vraagtekens bij de uitsluiting van de derde grootste partij. "Komen jullie er niet uit, dan is Rijswijks-Belang bereikbaar", besloot Weterings.

   Reden van om de tafel gaan met drie landelijke partijen, is volgens Bentvelzen dat uit alle verkennende gesprekken bleek "dat Rijswijk wat beter op de kaart gezet mag gaan worden in de regio. We staan voor gigantische opgaven op het gebied van mobiliteit en energietransitie." Juist de grote vraagstukken waarvoor Rijswijk de komende jaren staat, maken volgens Bentvelzen dat samenwerking met 'landelijke localo's' nodig is. Daarom is ook gekozen voor de VVD, hoewel die partij bij de verkiezingen juist een zetel moest inleveren. "Kijk naar de regio Haaglanden, waarmee we in MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag, red.) zitten, kijk naar wethouders die daar zitten, daar hebben we landelijke localo’s voor nodig."

   De fractievoorzitter van de grootste partij hoopt de coalitievorming eind mei achter de rug te hebben. Martin Wörsdörfer, een voormalig gemeenteraadslid uit Den Haag en ex-Tweede Kamerlid, is aangewezen als formateur. "Ik heb er zin in, laten we beginnen", aldus Wörsdörfer.


Rijswijk van het gas af: een hele uitdaging

Ook Rijswijk moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven dan alleen maar schone energie mogen gebruiken en dus geen aardgas meer. Dat wordt een hele uitdaging. 

Robert Heijdemann

Dinsdagavond organiseerde de Rijswijkse Rotary Club in de schouwburg een druk bezochte bijeenkomst over de toekomst van het klimaat. Frits de Groot (VNONCW-MKB) vertelde hoe MKB-bedrijven klimaatneutraal kunnen worden. “De kennis om dit te doen is er. Belangrijk is dat we dit sneller en slimmer doen. Bedrijfspanden isoleren, elektrische bestelbusjes, een gasloos productieproces. En met een energieloket voor ondernemers."

Wijken

De Rijswijkse huizen worden veelal verwarmd met aardgas. "Wat zijn onze alternatieven voor het aardgas?", aldus wethouder Jeffrey Keus: "Elke wijk vraagt een eigen aanpak. Wijken met flatgebouwen kunnen worden aangesloten op Warmtelinq, restwarmte uit het Rijnmondgebied. Huizen in andere wijken kunnen met warmtepompen, schoon biogas of elektriciteit worden verwarmd. En RijswijkBuiten, dat is al helemaal gasloos.” De rol van de gemeente noemt hij die van regisseur. Om partijen bij elkaar brengen.

   Frank Schoof (sector Geothermie in de gebouwde omgeving) vertelde over de mogelijkheden van aardwarmte. "Warm water dat wordt opgepompt uit diep in de aarde gelegen warmtereservoirs en waarmee je hele wijken kan verwarmen." In de Rijswijkse plannen wordt ook rekening gehouden met de bouw van een grote aardwarmte-installatie.

   Meer informatie over de Rijswijkse aanpak: https://www.rijswijk.nl/inwoners/rijswijk-schakelt-over.