Burgemeester Bogaardt opent de Sterrenwacht in 1971, toen nog aan de rand van Rijswijk.
Burgemeester Bogaardt opent de Sterrenwacht in 1971, toen nog aan de rand van Rijswijk. (Foto: Onbekend)

'Oom Archie' Bogaardt

Annelies Zwanenburg was 'in de verte' familie van burgemeester Archibald Th. Bogaardt en is net als hij geboren in voormalig Nederlands-Indië. Al bijna vijftig jaar woont ze in Rijswijk.

"'Oom Archie' was 'in de verte' aangetrouwde familie van mij. Mijn moeder logeerde als tiener bij hem en zijn vrouw in Indonesië. Wij kwamen in 1959 vanuit Indonesië in Rijswijk-Steenvoorde wonen."

Bouw Steenvoorde

"Ik heb zowat heel Steenvoorde zien bouwen. Alles was weiland. Wij plukten als kind wilde aardbeien waar nu talloze woningcomplexen staan. Aan de Kleiweg (nu: Sir Winston Churchilllaan) stonden drie noodschooltjes, voor respectievelijk katholiek, protestants en openbaar onderwijs. In de pauzes hielden we onderling vriendschappelijke kluitengevechten."

Gewend aan heipalen

"’s Morgens om 07.00 uur begon het eentonige, rustgevende gedreun van de heiwerkzaamheden. Daar werden wij al gauw niet meer door gewekt. Wel werden wij wakker van de stilte, 20 jaar later, toen Rijswijk geheel onderheid was en heien niet meer nodig was. Net zoals je het wegvallen van het tikken van een klok opeens 'hoort'.. In de tussentijd was winkelcentrum In de Bogaard gebouwd: het eerste winkelcentrum van West-Europa."

Rooswijk

"Door Archie’s voorliefde voor het planten van rozenstruiken werd Rijswijk indertijd ook 'Rooswijk' genoemd. Ook streefde hij aanvankelijk naar zo min mogelijk hoogbouw. Noodgedwongen werden de eerste hogere flatgebouwen aan de randen van Rijswijk neergezet. Uiteindelijk viel dat principe niet meer vol te houden natuurlijk, naarmate de grond steeds duurder werd. In 1964 liet Bogaardt Rijswijk aansluiten op het aardgasnetwerk. Ik denk dat hij veel goed werk voor Rijswijk heeft gedaan."

Herinneringen

Aan het gemoedelijke Rijswijk heb ik nog veel meer herinneringen. Zo herinner ik me de jaarlijkse wielerrondes aan de Irenelaan, destijds het centrum van Steenvoorde, georganiseerd door winkeliers. Met Koninginnedag waren er verkleedpartijen en optochten."

Schaatsen & kerstbomen

"Waar nu de Presidentenwijk is, was vroeger de boomgaard: bomen rond kleine slootjes, die snel dichtvroren. Jongens gingen dan met zelfgemaakte hockeysticks ijshockey spelen. Ook herinner ik me de kerstbomenjacht in Steenvoorde. Bij een van de tuinders aan de Lange Kleiweg werd vuur aangestoken met brandende autobanden. Dat stonk vreselijk, maar was met die heel zwarte rook wel leuk. Toen kon dat nog! Tot slot nog een herinnering: de mooie Van Ruiten-fietsenwinkel was toen een schuurtje midden in de weilanden, waar je je Solex-brommertje kon laten repareren."