Arti- Shock zorgt ervoor dat cultuur onder de aandacht komt van een groot publiek.
Arti- Shock zorgt ervoor dat cultuur onder de aandacht komt van een groot publiek. (Foto: Frans Limbertie)

Galerie Arti-Shock viert 50-jarig bestaan met feestelijke opening expositie

Dat hadden de pioniers van Arti-Shock bij de oprichting op 18 augustus 1972 zelf nooit van durven dromen. Toch is het zo. De stichting die er naar streeft kunstenaars samen te brengen en hen een podium te geven, is inmiddels een halve eeuw oud. Zelf spreken ze overigens geheel terecht van 50 jaar jong en dat siert ze. Afgelopen zondag werd het jubileum groots gevierd met de opening van een nieuwe expositie en was er de bekendmaking van een bijzondere prijswinnaar.

Door Frans Limbertie

Een aangenaam najaarszonnetje brengt deze zondagmiddag een aardig groepje mensen naar het voorplein van het Museum Rijswijk waar de feestelijke opening van twee exposities start. Een jazzbandje zorgt voor de nodige sfeer en de draagbare kunst, ontworpen door Lichel van den Ende, krijgt een fraaie performance van Tony Ynot en Mariska Mallee. Voorzitter Alfons Hams verricht de officiële opening en verwelkomt het publiek. Vijftig jaar Arti-Shock in Rijswijk betekent voor hem dat er genoeg voedingsbodem is voor kunstenaars in Rijswijk.

'Er is genoeg voedingsbodem voor kunstenaars in Rijswijk'

 “We zijn in beweging met allerlei speciale en bijzondere projecten zoals de kunstwerken die vier kunstenaars van onze stichting onlangs hebben gemaakt in opdracht van Rijswijk Wonen en die nu te zien zijn in de entreehal van appartementengebouw Nieuw Benedictus. Daar ben ik als voorzitter trots op en dat rechtvaardigt tevens ons bestaan.” Hams bekent dat hij er regelmatig op uit gaat om kunst zelf te bekijken en te ervaren. “Ik word bijna altijd gedreven door nieuwsgierigheid. En nieuwsgierigheid is voor mij een van de deugden van het leven”, zegt hij “en brengt mij bij kunst.” Kunst roept bij Hams verwondering op en brengt ontroering teweeg. “En precies zo beleef ik de kunst van kunstenaars bij Arti-Shock”, gaat hij verder. “Elke drie weken staat er in onze galerie een nieuwe tentoonstelling van werk van onze kunstenaars. Wilmy Oosterwijk is een stuwende kracht in onze organisatie en haar wil ik speciaal benoemen. Ook dank aan Inge Delfos, die lang daarvoor onze galeriehoudster was en in die hoedanigheid enorm veel voor ons heeft betekend.”

Museumdirecteur Arnoud van Aalst is ook aanwezig op deze middag. “Heel mooi dat een stad als Rijswijk zo'n vereniging als Arti-Shock heeft”, zegt hij. “Knap dat ze steeds in staat zijn om nieuwe leden te krijgen en daardoor kunnen blijven voortbestaan. Vijftig jaar is tenslotte toch niet niks. Ik ben blij dat nu tot eind 2022 op ons voorplein op elf panelen de expositie Galerie Arti-Shock 50 jaar te zien is. Een goede gelegenheid voor het publiek om te zien dat er veel kunsttalent in Rijswijk aanwezig is.”

Ongebruikelijke situaties

Aan wethouder Mark Wit van Kunst en Cultuur, de eer om de winnaar van de Arti-Shock prijs van dit jaar bekend te maken. Drie genomineerden die allemaal hun eigen kunstwerk hebben ingeleverd, maar waarvan er dus maar één met de eer mag gaan strijken. En dat wordt Erik Rumpff, die blij en ietwat beduusd de felicitaties van concurrenten Arnold Sas en Ellen Endhoven in ontvangst mag nemen. Rumpff ziet het als een leuke bekroning op zijn werk. De Rijswijker is al dertig jaar bezig als kunstenaar. Eerst als beeldend kunstenaar, maar uiteindelijk was voor hem een opleiding fotografie de juiste keuze. Sindsdien is hij helemaal geswitcht. Voor zijn winnende kunstwerk heeft Rumpff een analoge zwart-wit foto ingescand en ingekleurd. 

Situaties die niet kloppen

“Deze foto is gemaakt tijdens een fietstocht in Polen”, vertelt hij. “Ik maak vaak foto's van situaties die op een een of andere manier niet helemaal kloppen. Wat je ziet is een maisveld waar een vliegtuig uitsteekt. Het lijkt alsof deze is neergestort. Daaronder hangen allemaal vlaggetjes alsof het feest is. En daar heb ik een geheel verhaal bij verzonnen. Afijn, als je nieuwsgierig bent kun je natuurlijk naar de galerie komen om het in alle rust te bekijken.” Galeriehoudster Wilmy Oosterwijk laat ons weten dat de jubileumexpositie met de prijswinnaars van 1991 tot 2022 van 9 tot en met 20 oktober te zien is in de galerie aan de Schoolstraat. “We hebben daarnaast ook de kleine expositie met 50 euro werkjes van kunstenaars. De opbrengst hiervan gaat naar het project 'Tweede Thuis' van Don Bosco, Rijswijk.”

Genomineerden Ellen Endhoven, Arnold Sas, winnaar Arti Shock-prijs 2022 Erik Rumpff en wethouder Mark Wit (o.a. Cultuur).