Artist impression Steenlaan ter hoogte van de Herenstraat.
Artist impression Steenlaan ter hoogte van de Herenstraat.

Zo komt de Steenlaan eruit te zien

De Steenlaan in Oud-Rijswijk wordt opnieuw ingericht. Het ontwerp, waarbij bewoners nauw zijn betrokken, ziet er veelbelovend uit. Met meer groen en meer veiligheid.

Door Robert Heijdemann

De fietspaden in de Steenlaan zijn onderdeel van een doorgaande fietsroute die ‘fietssterroute’ wordt genoemd. Dat is een regionale fietsroute die comfortabel, herkenbaar en veilig is. Wethouder Armand van de Laar: “Het huidige fietspad zoals het nu is voldoet niet aan deze eisen. De parkeerveiligheid, de snelheid van de auto’s, de bomen, de fietspaden, het parkeren. Het kan veiliger en beter."

Om bewoners en ondernemers mee te laten denken werd een enquête opgesteld. 71% vulde de vragenlijst in. De antwoorden geven aan dat bewoners hier met plezier wonen. Het is een levendige buurt, maar de straat is slecht onderhouden, ongezellig en geeft een onveilig gevoel. Automobilisten rijden hard. Dat is ook gevaarlijk bij het uitparkeren uit de schuine parkeervakken. De fietspaden zijn smal en er zijn veel losliggende stenen. 65% van de deelnemers aan de enquête gaat voor meer groen in de straat.

Maximum van 30 km/uur

De fietspaden worden geasfalteerd en gaan van 1.50 naar 2 meter breed. De schuine parkeervakken maken plaats voor evenwijdig aan rijbaan parkeren.

Het deel van de Steenlaan tussen Schoolstraat en Ruysdaelplein krijgt een maximum snelheid van 30 km/uur. In de groene middenberm komen Platanen, langs de huizenkant Sierkers. Bij de struiken is gekozen voor struikkamperfoelie, hertshooi, Perzisch ijzerhout, dwergrhododendron en rozen.

De werkzaamheden gaan begin 2023 van start. Wethouder Van de Laar: "Rond de zomer van 2024 hebben we een hele mooie nieuwe straat en kunnen we met de bewoners een feestje vieren.”

Steenlaan ter hoogte van de kruising met de Schoolstraat.
Artist impression Steenlaan ter hoogte van de Tulpstraat.
De Steenlaan in de huidige situatie.