Het team van Talamini. Van links naar rechts: Marco en Alice Ruggeri, Erik Di Gregorio, Claudia Talamini en Julia Gelijns.
Het team van Talamini. Van links naar rechts: Marco en Alice Ruggeri, Erik Di Gregorio, Claudia Talamini en Julia Gelijns. (Foto: Frans Limbertie )

IJssalon Talamini viert 'klein feestje' met 85-jarig bestaan

Het is niet uitgesloten dat vrijwel elke inwoner van Rijswijk er wel eens een ijsje heeft gegeten: IJssalon Talamini is niet voor niets een begrip in Rijswijk. Talamini bestaat namelijk 85 jaar. 

Door Frans Limbertie

Sinds 1975 gevestigd aan de Willemstraat en daarvoor nog veel langer op de Rijswijkseweg, waar de eerste vestiging door de grootouders van Claudia Talamini werd geopend. “Er komen steeds meer mooie verhalen van oudere Rijswijkers over vroeger los”, vertelt ze. “En dat geeft dit jubileum een speciaal tintje.”
 De tijd gaat snel. Alweer twintig jaar geleden nam Claudia samen met Marco Ruggeri de zaak definitief over van Mario en Alida Talamini, de ouders van Claudia. Hierdoor bleef de zaak in de familie. Ze hebben het 85-jarig bestaan nog niet echt gevierd. Op de vraag of dat nog gaat gebeuren moet ze het antwoord schuldig blijven. “Ik weet het nog niet, we bekijken het nog wel even rustig”, zegt ze. “Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n feestvierder.”

Oproep 

Wel deed Claudia een oproep op Facebook en Instagram aan Rijswijkers om hun persoonlijke verhalen en herinneringen aan de ijssalon te delen. Een schot in de roos, want ze kreeg veel reacties. “De verhalen die nu langzamerhand ontstaan zijn me erg dierbaar. Hoe uniek en leuk is het om te horen van klanten dat ze de tijd nog hebben meegemaakt dat mijn ouders nog jong waren en mijn opa en oma de zaak hier even verderop op de Rijswijkseweg hadden.”
Sommigen van hen weten zelfs nog tot in detail te vertellen hoe het er in die tijd allemaal precies uit zag. Zelf weet Claudia van die tijd niet veel, want daar is ze dan weer te jong voor. “Maar ik wil het allemaal graag weten en mijn dochter ook. Het is tenslotte wel onze familiegeschiedenis.”
Een verhaal wil ze er graag speciaal uitlichten: “Niet lang geleden stond hier voor de toonbank plots een al wat oudere man die vertelde dat hij vroeger als jong kind regelmatig bij mijn ouders op de Rijswijkseweg een ijsje kwam halen. Hij zei dat hij toen altijd probeerde om lootjes te verkopen. Mijn vader vond dat hij dat zo goed deed en adviseerde hem om later advocaat te worden vanwege zijn goede babbel. En het grappige is dat deze man dit daadwerkelijk ook is geworden. En een behoorlijke goede advocaat, want hij bleek ook nog eens de oom van mijn huidige partner te zijn.”

Hard werken

Thuis was de zaak altijd belangrijk in Claudia's jeugd. "Mijn ouders werkten beiden hard”, vertelt ze. "Mijn ouders, opgegroeid na de oorlogsjaren, zagen dat nou eenmaal als hun plicht. De ijssalon: daar draaide het om in ons gezin. Als kind vond ik dat niet altijd even leuk en gezellig. Achteraf begrijp ik beter hoe het werkt. Nu ik de zaak zelf run probeer ik hier een goede balans in te vinden en ik denk dat het me is gelukt."
Eigenaar van een eigen zaak zijn, is volgens Claudia intensief, maar voor haar blijven er genoeg uitdagingen. "We hebben hier in onze ijssalon, natuurlijk naast ons vast personeel, veel jongeren in dienst. Ik vind het belangrijk om die goed op te leiden, en daar beleef ik veel plezier aan. Het is hard werken, zes dagen per week, maar het verveelt nog steeds niet.”
Al die smaken die er de laatste jaren zijn bijgekomen maken het volgens Claudia voor de klant steeds moeilijker om te kiezen. Haar favorieten zijn pistache, hazelnoot en chocolade. "Ik probeer die altijd even uit als ik elders een ijsje eet. Altijd leuk om even te vergelijken. Hier weet ik dat we ze bereiden met echte pistache en hazelnoot.”
Ook wethouder van Damme ging onlangs langs bij de ijssalon om zijn felicitaties over te brengen. Hij benadrukte nog maar eens de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemers. Mocht je zelf nog leuke en mooie verhalen van vroeger over Talamini hebben: schrijf ze op, plaats ze op Facebook of Instagram, of nog beter: kom ze persoonlijk brengen en eet een ijsje.