Volgens plannen wordt in de tweede helft van 2024 begonnen met de sloopplannen van 332 woningen in Te Werve Oost.
Volgens plannen wordt in de tweede helft van 2024 begonnen met de sloopplannen van 332 woningen in Te Werve Oost. (Foto: Frans Limbertie)

Veel onzekerheid bij bewoners van Te Werve Oost

Tocht, schimmel, vocht en geluidsoverlast, dit zijn de voornaamste reden dat steeds meer sociale huurwoningen die eind jaren vijftig begin jaren zestig werden gebouwd, onder de sloophamer verdwijnen. Eind april maakte Rijswijk Wonen bekend dat dit ook gaat gebeuren met de 332 woningen in Te Werve Oost. De buurtbewoners zijn het grotendeels eens met de plannen, maar maken zich wel ongerust of ze straks mogen terugkeren.

Echte Rijswijkers kennen het gebied Te Werve Oost maar al te goed. Vanaf eind jaren vijftig tot ongeveer 2000 was dit een leuke en gezellige buurt, waar mensen graag kwamen wonen. Maar daar kwam de klad er in en het werd een saaie en grauwe wijk. De laatste jaren is er echter met succes gewerkt om de buurt weer meer uitstraling te geven.
Het duurt nog wel even voordat de bouwwerkzaamheden starten, de sloop begint op zijn vroegst pas in de tweede helft van 2024. Toch is er de nodige onrust. “Er zijn geen makkelijke oplossingen, de sloop van deze oude woningen is hard nodig”, aldus Rob van den Broeke, directeur van Rijswijk Wonen. “Dit is het beste wat we kunnen doen.”
Hoewel bijna alle bewoners goed begrijpen waarom ze 'hun huisje' zullen moeten opgeven, is er toch veel onzekerheid. Pascalle woont met André in een van de appartementen aan de Karel Doormanlaan. Ze belt veel met Rijswijk Wonen maar wordt daar niet wijzer van, zegt ze. “Ik heb het gevoel dat we soms van het kastje naar de muur worden gestuurd. We hebben veel vragen en krijgen geen duidelijke antwoorden.” Het stel woont er nu vier jaar. “Ik ben hier beland, omdat ik mantelzorger ben voor mijn moeder. Ze zijn verplicht een vergelijkbare woning aan te bieden, maar in Rijswijk zijn volgens mij niet voldoende huizen om iedereen te kunnen huisvesten. We moeten maar afwachten en dat maakt ons erg onzeker voor de toekomst.”
Pascalle vreest voor twee van haar buren. “Dit zijn kwetsbare mensen en die kunnen zo'n verhuizing echt niet aan. Zij zullen van begin tot eind begeleid moeten worden.”

Fiets niet op slot

Aan de overkant treffen we Dorislena. De Colombiaanse staat op het punt om naar haar werk te gaan. Ze wil graag terugkeren op dezelfde plek. “Dit is een fijne buurt waar iedereen elkaar helpt en waar veel onderling respect is”, zegt ze. “Mijn fiets kan ik zonder slot voor de deur laten staan.
Hichem woont vanaf 1998 in Te Werve Oost. "Jammer dat ze tegen de vlakte gaan, maar ik begrijp het wel. De vorige keer had ik snel een nieuwe woning en ik verwacht dit keer geen enkel probleem.”
Over de voortgang door Rijswijk Wonen is hij tevreden. “Ik heb de online voorlichtingsbijeenkomst bijgewoond en die was duidelijk voor mij.”
Even verderop treffen we de aimabele en praatgrage Ignaciao, die op zijn kleine balkon aan het ontbijten is. “Het is allemaal gedoe”, verklaart hij. “Het is eng, het is zwaar. Gelukkig ben ik een positief mens en ik zie dat het nodig is dat deze huisjes tegen de vlakte gaan. Ze zijn oud en versleten, het kan niet anders.”
De geboren Arubaan is niet bang om straks zonder woning te komen. “Er is veel onzekerheid, maar ze zullen ons echt niet op straat zetten. Net als ik wonen hier veel mensen die alleen zijn en die zullen toch wel wat hulp nodig hebben. Er zijn veel vragen van de bewoners, bijvoorbeeld hoe ze hun nieuwe huisje straks moeten inrichten. Vergeet niet dat veel mensen die hier wonen weinig centjes hebben. Daar zal de woningbouw toch wel rekening mee moeten houden.”

Pim woont met zijn vriendin pas anderhalf jaar in de flat aan de Van Vollenhovenlaan. Ook voor hem zijn er veel onzekerheden. “We horen weinig van Rijswijk Wonen. Dat kan wat mij betreft beter. Misschien dat we iets gaan kopen. We zijn ons aan het oriënteren.”
Communicatieadviseur Hedwig Zeinstra van Rijswijk Wonen laat weten begrip te hebben voor de bewoners, die onzeker over hun toekomst zijn. “Onze sociaal projectleider Joost Slager gaat veel de wijk in en praat met de mensen over wat ze nodig hebben. Iedereen heeft terugkeergarantie. Dit hebben we ook verteld op de bewonersbijeenkomsten en staat ook in de nieuwsbrieven te lezen. De planning van sloop en nieuwbouw is er nu nog niet, maar die verwachten in september te kunnen delen.”

Tenslotte geeft ze aan dat Rijswijk Wonen vanaf oktober met elke huurder in het vernieuwingsgebied persoonlijk in gesprek gaat, om te horen wat de wensen of problemen zijn. Daar proberen we ze vervolgens zoveel mogelijk aan tegemoet te komen.”


Og3ne en Kenny B toppers op het Strandwalfestival

Strandwal Live is terug op het Strandwalfestival. Op zaterdag 10 september spelen verschillende lokale en nationale artiesten het spreekwoordelijke dak eraf. Met als toppers Og3ne en Kenny B.

Ook dit jaar is Strandwal Live een belangrijk onderdeel in het Strandwalfestival op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september. Op zaterdagavond 10 september van 18.45 tot 00.30 uur staan verschillende artiesten op het podium. Met een gevarieerde line-up, is er rekening gehouden met de smaak van alle Rijswijkers. Het festival is gratis toegankelijk.

 Line-up:

18:45-19:45: Jewelste
19:45-20:00: DJ Bronx
20:00-20:30: Captain Midnight Band (intermezzo Lampionnenoptocht)
20:30-21:00: Og3ne
21:00-21:15: DJ Bronx
21:15-21:45: Kenny B
21:45-22:00: Captain Midnight Band
22:00-22:30: Quido vd Graaf
22:30-22:40: Captain Midnight Band
22:40-23:10: Shirma Rouse ft. Captain Midnight Band
23:10-23:30: Captain Midnight Band Finale
23:30-00:30: Diaz & Bruno



Het publiek is terug op het Standwalfestival.