Het plaatsen van de Ligusterhaag betreft een tijdelijke maatregel, waarvan moet worden afgewacht of hij daadwerkelijk effect heeft.
Het plaatsen van de Ligusterhaag betreft een tijdelijke maatregel, waarvan moet worden afgewacht of hij daadwerkelijk effect heeft. (Foto: DvE)

Ligusterhaag rondom zwemvijver Wilhelminapark moet ganzen verjagen

Politiek

Er komt dit najaar nog een afrastering rondom de zwemvijver in het Wilhelminapark. Het betreft een tijdelijke maatregel, waarvan moet worden afgewacht of hij daadwerkelijk effect heeft. De bedoeling is namelijk dat de ganzen erdoor verjaagd worden.

Het idee om een afrastering rondom de zwemvijver te maken, stamt uit november 2021. Toen werd hier een motie over ingediend door Beter voor Rijswijk (BVR). De ganzen zorgden voor overlast, onder andere door vogelpoep. Voor een oplossing werd de gemeente Zutphen als voorbeeld genoemd: rieten matten hadden daar de ganzen verdreven. In Heerhugowaard zorgden betonnen elementen ervoor dat ganzen uit een park (het park van Luna) vertrokken. Ganzen zijn bang voor zulke hoge omheiningen, omdat ze niet kunnen zien wat erachter schuilt.

© Groot Rijswijk

Ganzen zijn bang voor zulke hoge omheiningen, omdat ze niet kunnen zien wat erachter schuilt

Eigenlijk had de gemeente Rijswijk nog vóór de zomer voor een afrastering willen zorgen langs het strandje van de zwemvijver. Maar omdat het hier om een landschappelijke ingreep gaat, moest hij eerst afgestemd worden met het Hoogheemraadschap van Delfland, de omgevingsdienst Midden Holland en de projectleider die verantwoordelijk is voor de huidige transformatie van het Wilhelminapark.


De Ligusterhaag komt langs het gehele strandje. - ©Groot Rijswijk

Horeca

Het Wilhelminapark in Rijswijk ondergaat momenteel namelijk een paar grote veranderingen. Eén daarvan is horeca aan de rand van de zwemvijver. Vanaf 2023 zullen mensen er een hapje kunnen eten en drinken. Met de realisatie van deze horeca moest rekening gehouden worden in de plannen voor de afrastering.

Rekening houden met

Andere aspecten waar op moest worden gelet, waren maatregelen van het Hoogheemraadschap van Delfland om de waterkwaliteit van de zwemvijver te verbeteren (dit gebeurt op z’n vroegst in 2025), én de bodem in het zwemgedeelte van de zwemvijver die ieder jaar geëgaliseerd moet worden voor het zwemseizoen begint.


Het Hoogheemraadschap gaat op z’n vroegst pas in 2025 de waterkwaliteit verbeteren van de zwemvijver, dus dat vormt geen bezwaar. - © Groot Rijswijk

Expres in najaar

Uiteindelijk gaat de gemeente nu, in het najaar van 2022, een Ligusterhaag plaatsen met een hoogte van 60 à 80 centimeter. De haag komt langs het gehele strandje. De gemeente doet dit expres in de herfst, omdat het in dat seizoen meer regent en de haag dan meteen voldoende water krijgt om te groeien, er minder kans is dat recreanten schade toebrengen aan de haag, het planten van de haag zo niet in de weg zit van de jaarlijkse bodemwerkzaamheden in 2023 én niet in de weg van het bouwen van de horecagelegenheid in 2023.

‘Slimme’ doorgangen

Per meter worden er zes hagen neergezet in driehoeksverband. Ze dragen het hele jaar blad, zodat de ganzen er niet doorheen kunnen zien. Om te voorkomen dat de ganzen zich door de planten wurmen, wordt er ook iedere meter een paaltje geslagen met ijzerdraad ertussen op 20 én 50 centimeter hoogte. Er worden wel ‘slimme’ doorgangen gecreëerd voor recreanten, die het zicht voor de ganzen alsnog blokkeren. Denk aan een fietssluis.

Vinger aan de pols

De kosten van dit project zijn minder dan €4.000,-. In de laatste drie maanden van 2022 en de eerste drie maanden van 2023 gaat de gemeente meten of de hagen inderdaad de ganzen verjagen, zoals de bedoeling is. In het zwemseizoen van 2023 wordt dan gekeken of het goed blijft gaan met de Ligusterhaag als er veel mensen verblijven op en rond het strandje.