V.l.n.r. Vera van der Graaf, Thomas van Rooijen en Annemiek Bakhuizen.
V.l.n.r. Vera van der Graaf, Thomas van Rooijen en Annemiek Bakhuizen. (Foto: Eigen foto)

Hartsvriendin (50) verrast met rijles bij rijschool Falke

Cultuur

Vera’s vriendin Annemiek werd onlangs 50 jaar. Als cadeau verraste ze Annemiek met een ludieke actie: een rijles bij rijschool Falke in Rijswijk, waar ze begin jaren ‘90 samen hun rijlessen volgden. 

Vera en Annemiek zijn al vanaf hun jeugd de beste vriendinnen. Zo zaten ze samen op het Huygens Lyceum in Voorburg (tegenwoordig Gymnasium Novum). Daarna gingen ze samen naar het Tinbergen College in Den Haag. In ruim 38 jaar vriendschap hebben ze heel veel gedeeld met elkaar; zelfs de rijlessen deden ze samen. Vera vertelt: “Annemieks vijftigste verjaardag moest natuurlijk goed gevierd worden. Als cadeau gaf ik haar 50 momenten die we met elkaar gedeeld hebben. Soms een anekdote, soms een tastbaar cadeautje, gekoppeld aan een bijzondere ervaring.”

Logeerpartij

Een van die bijzondere momenten beleefden ze in de nacht vóór hun theorie-examen, begin jaren ‘90. Vera herinnert zich: “Toen Annemiek een keer bij mij kwam logeren, had ik de dag erna mijn theorie-examen voor rijbewijs B. Ik had haar die avond zo enthousiast gekregen om ook op te gaan voor het theorie-examen. Er was één probleem: zij was hier nog helemaal niet op voorbereid. 

De logeerpartij mondde uit in elkaar een nacht lang overhoren

De logeerpartij mondde dan ook uit in alle stof snel leren en elkaar een nacht lang overhoren. De dag erna slaagden we allebei en begonnen samen met rijlessen bij rijschool Falke in Rijswijk.” Vera kwam op een idee: “Hoe leuk is het om nog één keer samen een rijles te volgen?” En zo benaderde ze Thomas van Rooijen, de huidige eigenaar van rijschool Falke in Rijswijk.

Eigen rijstijl

Thomas reageerde enthousiast en plande de les voor de goede vriendinnen samen in. Zaterdag 3 september was het zover. Annemiek: “Wat een leuke ervaring was het om dit nog eens samen mee te maken. Het voelde als vanouds om eerst achterin te zitten, terwijl Vera het eerste stuk reed.” Toen ze aan de koppeling gewend was, lukte het haar goed om de rij-instructies op te volgen. Thomas: “Annemiek en Vera hebben, na tientallen jaren op de weg, hun eigen stijl ontwikkeld, die wel veilig is.” Annemiek: “We hebben al dertig jaar ons rijbewijs, maar toch is het fijn als je te horen krijgt van een instructeur dat je prima kan rijden.” 

Rijschool Falke

Rijschool Falke in Rijswijk bestaat al sinds 1976. Thomas van Rooijen nam de rijschool in 2016 over, na zelf jarenlang motor- en autorijlessen te hebben gegeven. “Met dezelfde vriendelijkheid en kwaliteit van toen begeleiden wij nog steeds leerlingen tot het behalen van hun rijbewijs”, aldus Thomas.