De raad vergadert in het stadhuis.
De raad vergadert in het stadhuis. (Foto: Archief)

Verwachtingen nieuw politiek seizoen: ‘Raad zeker betrokken bij armoede onder Rijswijkers’

Politiek

Het zomerreces is officieel afgelopen. Dinsdag 6 september kwam het politiek bestuur van Rijswijk voor het eerst weer bijeen. Welke onderwerpen hebben komend seizoen extra de aandacht van de tien politieke partijen in de raad?

Door Debbie van Eijk

Op de vraag hoe het zomerreces voor de fractievoorzitters was, wordt wisselend gereageerd. Van gezellige anekdotes over vakanties in Denemarken, eigen land of festivals bezoeken met vrienden, tot (ook) gewoon doorwerken. Rijswijks-Belang: “Onze fractie werkt altijd gewoon door, ook als er geen vergaderingen zijn.” Wij.Rijswijk bezocht in de zomervakantie om de twee weken verschillende wijken om met Rijswijkers te praten. Ook D66 benutte de extra tijd voor gesprekken, met buren, vrijwilligers en ondernemers. GroenLinks stelde vragen over de toekomst van station Rijswijk, het tekort aan onderwijsplaatsen in Rijswijk Buiten en de vertraging in de toekenning van de energietoeslag.

Meer sociale woningbouw, meer middenhuur, meedoen met de buurt

Zonder uitzondering hebben de raadsleden weer zin om helemáál aan de slag te gaan in de nieuwe coalitie. Gevraagd naar hun verwachtingen van de komende periode, geeft Wil van Nunen (PvdA) aan twee zaken heel belangrijk te vinden: minder armoede en nog meer sociale woningbouw. CDA blijft actief streven naar meer middenhuur, die vaak geschikt is voor mensen die werken in de zorg of bij de politie. Veilig over straat gaan, meedoen met de buurt en het kunnen betalen van de boodschappen zijn belangrijke concrete punten die Elze Woudstra (D66) benoemt. Danny van Dam (Wij.) wil stappen zetten op het onderhoud van parken en buurten en werken aan de bereikbaarheid van Rijswijk. Ook een betere communicatie tussen gemeente en Rijswijkers staat hoog op de agenda. 

Inflatie en hoge energierekening

Maaike Harmsen (ChristenUnie) wijst op de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester die volop bezig is, de toekomst van het azc en het collegewerkprogramma waar de raad op wacht. Ook is de hoge energierekening van Rijswijkers een groot aandachtspunt. 

Door de inflatie komen ook een hoop Rijswijkers in de knel, zo beseft Ger Kruger (BVR): “Helaas worden ook Rijswijkers geconfronteerd met armoede als gevolg van de inflatie. Onduidelijk is welke rol de gemeente hier in kan gaan spelen. De Raad zal hier zeker bij betrokken worden.”

Kleur bekennen

Mohamed El Majjaoui (PG&R) wil als oppositielid positief-kritisch, constructief én productief samenwerken met de coalitie. Rijswijks-Belang verwacht pittige discussies over “zeer belangrijke onderwerpen, waarbij partijen nu echt kleur moeten gaan bekennen.”

VVD noemt ook het zoeken van een nieuwe burgemeester, én hoopt dat de Raad efficiënter gaat vergaderen. “Veel vragen op de agenda van het eerste Forum konden ook gewoon met een telefoontje naar het stadhuis worden beantwoord. Dat kan en moet anders.”

Asielzoekers

GroenLinks ten slotte, blijft zich inzetten voor een “fatsoenlijke en menselijke behandeling van asielzoekers” en verwacht in de komende periode met de hele raad “plannen te maken voor een gezonde groei van Rijswijk.”