Ellen Deckwitz won de Tollensprijs.
Ellen Deckwitz won de Tollensprijs. (Foto: Merlijn Doomernik)

Tollensprijs

De Tollensprijs 2022 is toegekend aan Ellen Deckwitz. Deze prijs, de oudste literaire prijs van Nederland, wordt haar toegekend voor haar oeuvre, dat zich onderscheidt door verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid. Deckwitz is dichteres, columnist en theatermaker. De uitreiking van de Tollensprijs 2022 aan Ellen Deckwitz zal plaatsvinden op zondag 11 december in Museum Rijswijk, dat gevestigd is in het woonhuis van Hendrik Tollens. 

TUI moet praten

Reisbureau TUI, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd aan de Volmerlaan in Rijswijk, moet met FNV in onderhandeling over een cao voor het cabinepersoneel. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. FNV had een rechtszaak tegen de vliegmaatschappij aangespannen, omdat het weigerde met de vakbond te praten.

Mensensmokkel

Alicia M. (32) uit Rijswijk blijft voorlopig nog vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag 5 september tijdens een pro forma-zitting. Alicia M. werd begin dit jaar aangehouden. Ze zou in 2020, met in totaal vier andere verdachten, zo’n 400 illegale migranten vanuit het Midden-Oosten naar Europa hebben geprobeerd te smokkelen.

Brandstichter

De 52-jarige Rijswijker John A. kreeg maandag 5 september de veroordeling van de rechtbank te horen voor het gooien van meerdere brandende molotovcocktails tegen Hotel Centraal, een hotel aan de Vlietweg in Leidschendam dat op dat moment werd verbouwd. De Rijswijker is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden. Bewijsstukken waren zijn DNA-profiel, zijn telefoon die een signaal af had gegeven aan een zendmast bij het hotel, en camerabeelden van zijn scooter. A. had sinds 2018 financiële en relationele problemen.

Kapster op tv

Maandag 5 september was de eerste uitzending van het tv-programma ‘Een jaar van je leven' op SBS6. In dit programma strijden 40 deelnemers om 1 miljoen euro. Daarvoor zijn ze een jaar lang afgesloten van alle contact met de buitenwereld, inclusief vrienden en familie. Een van de 40 deelnemers is Wendy (39) uit Den Haag. Zij was vóór haar deelname werkzaam bij een kapsalon in Rijswijk.

Jubileum BAB-VIOS

Het familiebedrijf BAB-VIOS Touringcars in Wateringen, viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. De Wateringse lijndienst VIOS nam in 1949 het Rijswijkse BABS over en opende kort daarna het eerste reisbureau in Rijswijk. Medio jaren '80 ging het bedrijf verder onder de naam BAB-VIOS: een bedrijf dat schitterende touringcars verhuurde aan klanten uit Den Haag, Rijswijk en het Westland.

Begrijpelijk nieuws

Vanaf donderdag 8 september is het ‘NOS Nieuws van de Week' wekelijks te zien op TV West om 12.15 en 15.15 uur. Dit is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg, waardoor het nieuws te begrijpen is voor iedereen.

TUI moet binnen een maand de gesprekken met de vakbond starten.