De Lange Kleiweg, mogelijk straks een snelle fietsroute, zonder doorgaand autoverkeer.
De Lange Kleiweg, mogelijk straks een snelle fietsroute, zonder doorgaand autoverkeer. (Foto: Tino van Dam)

Plannen voor twaalf nieuwe buurtschappen in Pasgeld en autovrije Lange Kleiweg

950 woningen, een lagere school en een NS-station. En dat allemaal ondergebracht in een twaalftal buurtschappen met elk hun eigen karakter én autovrij. Dat zijn de plannen voor Pasgeld. Ook wordt gekeken of voor de Lange Kleiweg een toekomst is weggelegd als snelle fietsweg zonder auto's.

Door Robert Heijdemann

De eerste voorlichtingsavond over het Voorontwerpbestemmingsplan Pasgeld op donderdagavond in het stadhuis werd druk bezocht. Een groot aantal bewoners en ook veel raadsleden vulden de dubbele zaal Sion/Huis te Hoorn. Een plan dat met bijlagen maar liefst 543 pagina's telt.

Sluiproute

Groen, water en goed openbaar vervoer lopen als een rode draad door het plan. De positie van de auto in Pasgeld wordt fors teruggebracht. Tellingen geven aan dat op dit moment heel veel - met name Delftse - autobezitters de Lange Kleiweg gebruiken als sluiproute. Onderzocht wordt om van de Lange Kleiweg een snelle fietsroute te maken, door een afsluiting halverwege niet meer bruikbaar voor doorgaand autoverkeer.

Autovrij

Het gebied wordt verdeeld in twaalf wijken, zeg maar buurtschappen, van elkaar gescheiden door bomen, water en groen. Deze wijkjes zijn autovrij. De bewoners vinden aan het begin van hun wijk een centrale afsluitbare parkeervoorziening, dat kan een parkeergarage onder de tuinen zijn. Vervolgens lopen ze naar hun woning. Kinderen krijgen zo een groot en veilig speelgebied zonder auto's. Door het ontbreken van individuele parkeerplaatsen is er veel ruimte voor groen en speelplaatsen.

Lightrail

Aan de rand van Pasgeld, aan de spoorlijn, komt een openbaar vervoersaansluiting. Dat zou een trein kunnen zijn, maar in onderzoek is nog de mogelijkheid van een tram lightrail. De passagiers zullen veelal lopend of met de fiets komen. Daarnaast is langs het spoor, aan de kant van Pasgeld en van Parkwijk, een parkeergelegenheid voor auto's. De ontsluiting van de wijk, voor de bewoners en de gebruikers van de lightrail, gaat via de Laan van 't Haantje en de Beatrixlaan.

Door middel van groenstroken worden het Wilhelminapark, het Elsenburgerbos en de Drassige Driehoek met elkaar verbonden. Op deze stroken is behalve voor groen ook ruimte voor watergangen en fiets/wandelpaden. Ook wordt gedacht aan een fietsbrug over de Vliet waardoor fietsers zo richting Ypenburg kunnen rijden.

Behoud van natuur

De voorlichtingsavond gaf veel gelegenheid vragen te stellen en opmerkingen te maken. Bewoners hebben wel problemen met het grote aantal woningen. Zij zijn bang dat het ten koste gaat van de rust en de aanwezige natuur zoals hazen, uilen en eksters. Veel in het plan is nog in onderzoek. De medewerkers van de gemeente legden uit dat nu een Voorontwerpbestemmingsplan is gepresenteerd om al zoveel mogelijk informatie te delen. De reacties worden nog verwerkt waarna het traject start voor het vaststellen van het bestemmingsplan. Met daarin alle wettelijke mogelijkheden om bezwaar te maken.