Uiteindelijk lukte het Tino’s vrouw een prachtige foto te maken.
Uiteindelijk lukte het Tino’s vrouw een prachtige foto te maken. (Foto: Annemarie van Dam)

'Foto kostte me bijna m'n huwelijk'

Fotograaf Tino van Dam (o.a. voor Groot Rijswijk) weet als geen ander dat een foto maken best moeilijk kan zijn. “Op vakantie liet ik mijn vrouw met mijn camera een foto maken.” En dat liep bijna verkeerd af. 

Niet zo gek, als je - in beweging op de motor - een scherpe foto van jezelf wilt laten maken met een wat grotere camera met meer instellingsmogelijkheden. “Dat is voor een ‘fotoleek’ best moeilijk en daar sta ik als ervaren fotograaf niet altijd bij stil,” geeft Tino toe. “Die foto kostte me bijna mijn huwelijk”, vat de fotograaf de situatie samen. Maar gelukkig kende dit perikel een happy end: “Het is gelukt.”

Tino stond zelfs versteld van de kwaliteit van de foto’s die zijn vrouw nam. Toch is een grote camera niet altijd nodig voor een scherpe foto. Het kan ook al met een eenvoudige smartphone: “Voor een goede foto, heb je geen topapparatuur nodig.”

Tips

Vanuit zijn passie voor fotografie, helpt Tino anderen bij het maken van mooie foto’s door tips te geven over waar je op moet letten: “Allereerst moet je natuurlijk je camera snappen. Heb je dat door, dan gaan we fotograferen. Het licht zien, het licht gebruiken, een mooie compositie kunnen maken, het zijn allemaal zaken die je al doende leert.”

Strandwalmarkt

Tino van Dam geeft workshops waarin mensen op praktische wijze leren hun fotografietechnieken te verbeteren. Nieuwsgierig geworden? Op het Strandwalfestival legt de fotograaf uit hoe je mooie vakantiefoto's en portretfoto's maakt. Hij is zaterdagmiddag 10 september te vinden op de Strandwalmarkt op de Van Vredenburchweg, tussen de Burgemeester Elsenlaan en de ingang van de Naald. Daar hebben bezoekers meteen de gelegenheid een leuke portretfoto door hem te laten maken.