The Legends verzorgden het muzikale intermezzo. Hun muziekvoorstelling ‘Helden van toen’ beleeft in februari 2023 haar première in Rijswijk.
The Legends verzorgden het muzikale intermezzo. Hun muziekvoorstelling ‘Helden van toen’ beleeft in februari 2023 haar première in Rijswijk. (Foto: Tino van Dam)

Rijswijkse Schouwburg opent theaterseizoen met preview night

Een gevarieerd en creatief aanbod: dat is wat we aankomend seizoen kunnen verwachten in de programmering van de Rijswijkse Schouwburg. Afgelopen zaterdagavond was daar alvast een voorproefje van te zien. De opkomst was met ruim 450 bezoekers groot. Logisch na twee jaar waarin ook de theaters te kampen hadden met de gevolgen van de coronacrisis. Of zoals een bezoeker het enthousiast verwoordde: “Ik ben blij hier weer te zijn na twee jaar. En het was top! Een avondje theater blijft toch altijd een aparte belevenis.”

Door Frans Limbertie

En kijk, daar stond hij weer: Ruub Petow, de bekende Haagse theaterportier – eigenlijk allang met pensioen – had voor deze gelegenheid zijn 'portierspak' weer aangetrokken om het publiek op zijn eigen en unieke wijze te verwelkomen: met veel grandeur! Het maakt het binnenkomen in het theater altijd net wat extra speciaal. Ook de zogenaamde 'complimentenmeisjes' zorgden ervoor dat iedereen zich weer helemaal thuis voelde.

Voor elk wat wils

Directeur Renée van Ingen liet in haar openingsspeech weten verheugd te zijn dat de schouwburg dit seizoen wederom een mooi programma in petto heeft. “Maar wij hebben u wel hard nodig als publiek. U bent ons in deze moeilijke periode de afgelopen tijd gelukkig trouw gebleven. Dank daarvoor. Let the show begin!” roept ze enthousiast voordat zij Lydia Huisman als host van de avond introduceerde. Lydia is sinds begin vorig jaar programmeur en min of meer verantwoordelijk voor wat wij komend seizoen te zien krijgen. En daarin lijkt ze goed geslaagd, want er is een programma samengesteld met voor elk wat wils.

Lydia gidst ons door de avond. Op het grote scherm zien we trailers van een nieuwe klucht met Jon van Eerd, jeugdvoorstellingen van Checkpoint Theater en Titus & Fien, gaan Bob en Jenny op 'Blind Date', speelt cabaretier Fabian Franciscus zijn derde voorstelling 'Lekker Gezellig' en smeken acteurs Peter Blok en Bas Hoeflaak ons om vooral naar hun voorstelling 'Trapeze' te komen. “Het wordt namelijk heel leuk”, roepen ze in koor. Ook zijn er live acts deze avond en maken we kennis met nieuw en jong talent. 

'Jong talent om in de gaten te houden'

De drie mannen van Jeroens Clans zijn scherp, geestig en bij tijde confronterend. We zien wat raakvlakken met De Vliegende Panters, maar dat kan geen kwaad. Het schuurt soms even, maar zo hoort goed cabaret te zijn. Begin oktober staan ze in de grote zaal. Speciale vermelding is er voor het duo Bojan en Raquel. Deze twintigers, deze zomer afgestudeerd aan de Haagse Dutch Academy of Performing Arts, ontvingen onlangs De Buziau Beurs, een speciale beurs in het leven geroepen door de Rijswijkse Schouwburg. Hiermee wordt het duo in staat gesteld hun eigen theaterproductie te maken. Daar zijn ze op dit moment hard mee bezig. Wat we in deze preview van hun zien smaakt zeker naar meer. Goede teksten, mooie samenzang en veel humor gecombineerd met een vleugje absurdisme. 

'Het swingt behoorlijk'

Kortom: jong talent om in de gaten te houden. Bojan en Raquel komen hun eerste programma 'Goed Gelukt' op 20 mei volgend jaar in Rijswijk spelen. The Legends sluiten deze avond muzikaal en swingend af met een preview van hun aankomende voorstelling 'Helden van Toen' waarin ze fenomenen als Jacques Brel, Toon Hermans, Ramses Shaffy, Frank Sinatra en nog veel meer legendes eren. Het swingt behoorlijk.

Prorammeringsprofiel

Na afloop praten we na met Lydia Huisman. Ze vertelt regelmatig presentatiedagen van theaters te bezoeken. “Dan zie ik ook veel previews en krijg dan zo'n beetje het idee wat er allemaal speelt. Soms word ik enthousiast van een voorstelling en wil ik deze ook bij ons inplannen. Dat moet echter wel zorgvuldig gebeuren, vandaar dat we een 'programmeringsprofiel' hebben. Zo'n programmeringsprofiel is gebaseerd op wat de afgelopen jaren bij ons te zien was en wat goed werd bezocht. Grotendeels cabaret en muziek en de rest aangevuld met musicals, toneel.”

Hard gewerkt

De kleine zaal wordt vaak gereserveerd voor jong talent. "Heel belangrijk”, verzekert Lydia ons. "Zeker nu deze groep de afgelopen twee jaar door de coronamaatregelen niet veel vlieguren heeft kunnen maken. En ze hebben dat podium hard nodig. Het is leuk om dat jonge talent een kans te geven.” Lydia kijkt terug op een geslaagde avond. "Techniek, marketing en communicatie en catering; iedereen heeft hun steentje vanavond bijgedragen. Er is hard aan gewerkt.”

De drie mannen van Jeroens Clans zijn scherp, geestig en bij tijde confronterend.