Wethouder Gijs van Malsen werd kritisch bevraagd over het raadsvoorstel.
Wethouder Gijs van Malsen werd kritisch bevraagd over het raadsvoorstel. (Foto: Screenshot YouTube)

(Vervolg voorpagina)

De verhouding wordt volgens het raadsvoorstel 50/50. 

College hoopt op 8 ton rijkssubsidie

Over dit plan moet nog worden gestemd. Het is nog niet zeker of de raad ermee akkoord gaat en het centrum voor flexibel wonen in de beoogde vorm zal worden uitgevoerd. Een heikel punt is het financiële aspect. Vrijwel alle partijen uitten hier dinsdag 6 september hun zorgen over.

Waar verhuur van het terrein aan de Lange Kleiweg de gemeente nu inkomsten óplevert (in september 2021 had voormalig GroenLinks-raadslid Romke Jan de Vries berekend dat het om €254.270,- per jaar ging), gaan de flexwoningen de gemeente mogelijk ruim 1 miljoen euro kósten (er moet rekening worden gehouden met maximaal €1.182.000,-) in 2023 en 2024. Een manier om dat bedrag te compenseren, is subsidie van het Rijk. Het Rijk kent, vanuit een potje van 100 miljoen euro, subsidies toe aan gemeenten voor het versnellen van flex- en transformatieprojecten. Het college hoopt dat Rijswijk ongeveer 800.000 geld krijgt om het tekort in te lopen. Maar het kan zijn dat het potje al leeg is voor Rijswijk aan de beurt komt. In dat geval komt de realisatie van het flexwoningencentrum, volgens het huidige voorstel, de gemeente duur te staan.

Een voorwaarde voor het krijgen van die subsidie, is dat het tijdelijk wooncentrum minimaal tien jaar wordt gebruikt. Het terrein aan de Lange Kleiweg wordt vanaf 2025 echter in gebruik genomen door Rijkswaterstaat, voor stalling van materieel ten behoeve van de verlenging van de A4. Daarom is er een ‘knip’ in die tien jaar aangebracht: in 2023 en 2024 staat het centrum op de locatie aan de Lange Kleiweg, daarna op een andere locatie in Rijswijk. Waar precies is nog niet bekend. Achter de schermen zijn al enkele opties bekeken, bevestigde wethouder Van Malsen dinsdagavond.

Jaap Stam (ChristenUnie) wees erop dat de rijkssubsidie juist bedoeld is om nieuwe woonplekken te creëren. In dit geval gaat het om bestaande woningen (voor asielzoekers) die een andere functie krijgen – de asielzoekers moeten eruit. Wat er met hen zal gebeuren, is overigens nog niet helemaal duidelijk. Stam opperde Delft als mogelijke optie, waar sinds 3 september een noodopvanglocatie met ruimte voor 220 asielzoekers is geopend.

Opheldering

Zo zijn er meer onduidelijkheden aan het voorstel voor het flexibel wooncentrum. Om er een besluit over te kunnen nemen, moeten eerst veel meer zaken worden opgehelderd. Wethouder Gijs van Malsen gaf aan 7 september weer een overleg te hebben met de betrokken partijen - woningcorporaties Vidomes en Rijswijk Wonen en het COA - en alle punten mee te nemen. In een raadsvergadering zal dan over het voorstel worden gestemd door de raad.