'Verpaupering station valt mee'

Met instemming én verbazing heb ik het artikel over het station in Rijswijk (artikel op de voorpagina, eerder online gepubliceerd, red.) gelezen. Inderdaad, het is érg ongezellig en is door ROVER dan ook al jaren geleden uitgeroepen tot het ongezelligste station van Nederland – en daar ben ik het mee eens.

Waar ik het níet mee eens ben, is dat het verpaupert: ik zie dat niet. Een paar jaar geleden is er een wachthuisje neergezet aan de kant van het Generaal Eisenhowerplein, een mooi houten vloertje, dus geen verpaupering. Weliswaar geheel overbodig, want geen mens zit voor zijn plezier in het hokje: de ventilatie loeit, en als er treinen voorbijrijden, klapperen de deuren. Ook buiten het hokje zit je altijd droog, dus waarom zo’n huisje, vraag je je af. Ik vind ook niet dat het stinkt, ja een heel enkele keer in de lift, maar dat heb je bij Amsterdam Zuid en station Wierden b.v. ook. Tekort aan openbare toiletten, zullen we maar zeggen….

Ik ben de laatste maand zeker drie keer heel laat op het station geweest: 1 keer om 23:35 uur aangekomen, 2 keer zelfs om 00:35 uur, dus echt laat, de op een na laatste trein. Ik ben een kleine vrouw van 72 jaar, maar ik heb me nog nooit onveilig gevoeld. Louche figuren? Overdag weleens hangende pubers – gesloten buurthuizen, laten we het daar op houden – maar zo laat heb ik alleen een keer werklui gezien, die om die tijd 00:40 uur nog aan het werk togen – niet louche.

Als de politiek zich druk maakt over de veiligheid, heb ik wel een tip: Laat de trein gewoon weer in het midden van de perrons stoppen. Als ik laat thuiskom en ik moet nog het hele perron aflopen naar het Piramideplein, vind ik dat heel vervelend (overdag ook trouwens), maar niet eng. Ik kán me echter voorstellen, dat dat een gevoel van onveiligheid kan geven, je weet nooit, of er iemand achter een paal of bord staat. Ook veel eerlijker: er stappen echt niet veel meer mensen aan de kant van de winkeltjes uit, dan aan de andere kant. Bovendien is aan de Pyramidepleinkant de bewaakte fietsenstalling, de OV-fietsstandplaats en de gratis parkeerplaats, reden te over dus, om de trein weer eerlijk in het midden te laten stoppen. Wethouder Jensen is al weg tenslotte.

Mw. M.S. van der Kooij, Rijswijk