Ministers Hugo de Jonge (2e v.l.) en Conny Helder (3e v.l.) worden in de ontmoetingsruimte van Nieuw-Benedictus ontvangen door Marion Wendel (l) en Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen (r).
Ministers Hugo de Jonge (2e v.l.) en Conny Helder (3e v.l.) worden in de ontmoetingsruimte van Nieuw-Benedictus ontvangen door Marion Wendel (l) en Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen (r). (Foto: Frans Limbertie)

Ministers De Jonge en Helder presenteren Woonzorgprogramma in Nieuw-Benedictus

Woensdag 23 november presenteerde minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening samen met minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport hun Woonzorgprogramma voor ouderen aan de landelijke pers. Bijzonder was het feit dat hiervoor de locatie van Nieuw-Benedictus in Rijswijk werd uitgekozen. 

Door Frans Limbertie

Na de presentatie in de ontmoetingsruimte namen de ministers ook nog even een kijkje in twee appartementen en spraken ze met bewoners. Het bezoek werd zeer gewaardeerd door mevrouw Jet Lange. “Mijn buurman Jan zou ze eigenlijk ontvangen, maar hij was verhinderd. Geen probleem, dan doe ik dat toch. Dat is wel zo netjes. Het zijn wel natuurlijk wel ministers.” 

Noem het gerust een primeurtje voor Rijswijk: twee leden van het kabinet die speciaal hier hun plan over de toekomstige woonzorg in Nederland komen ontvouwen. Directeur Rob van den Broeke is duidelijk verheugd met het bezoek van de ministers en laat weten dat ambtenaren van VROM een half jaar geleden al langs zijn geweest bij hem en zijn collega's, en dat toen uitgebreid is gesproken met elkaar. “Ze vonden dit wooncomplex interessant en vooral in de gezamenlijke ontmoetingsruimte waren ze geïnteresseerd. Daarnaast sloegen ze aan op het woord doorstroming. Daarmee bedoelen we dat we veel ouderen die elders in Rijswijk woonden, hebben kunnen voorzien van een nieuwe woning in dit mooie appartementencomplex. En dat is toch ons streven bij Rijswijk Wonen.”

Iets na half vijf worden de twee ministers in de ontmoetingsruimte ontvangen door Marion Wendel, adviseur Strategie van Rijswijk Wonen. De Jonge oogt ontspannen, neemt direct de leiding en vraagt alle aanwezigen aan te schuiven aan de grote tafel, waar hij samen met collega minister Helder het plan nader zal gaan toelichten. In het Woonzorgprogramma staat dat het kabinet ouderen wil voorzien in passende woonruimte. Dat kan volgens De Jonge door woningbouw te versnellen, ouderen beter te informeren, hen te ontzorgen en vooral hun leefomgeving te verbeteren. 

Lees verder op pagina 3


Protest tegen langere sluiting tramhalte Treubstraat

Een groep bewoners van de Churchilltorens voerde vrijdag 25 november voor de tweede keer actie bij tramhalte Treubstraat voor lijn 17. "De tram stopt hier nog steeds, maar de deuren mogen niet open."

Vanwege teruglopende inkomsten door corona schrapte HTM begin dit jaar in de dienstverlening, onder meer door 13 haltes in de regio te sluiten. De halte aan de Treubstraat was een van die haltes. Hij zou minder gebruikt worden dan de andere haltes in de buurt, stelde HTM. Die bevinden zich ter hoogte van de Broodfabriek en Station Rijswijk. Hier stapten meer reizigers in en uit dan aan de Treubstraat. Op papier lijkt het een logische beslissing om dan de halte aan de Treubstraat te sluiten. Maar bij de Treubstraat staan woontorens met oudere bewoners die slecht ter been zijn. Voor hen zijn de andere haltes te ver lopen.

De bus en Regiotaxi zijn geen geschikt alternatief voor tram 17 volgens Marian Demenint, een van de bewoners die actie voeren. "De bus gaat te wild de bocht om. De mensen die slecht ter been zijn, zijn bang om te vallen. De Regiotaxi komt niet in onze buurt tussen 15.00 en 19.00 uur. Terwijl dat juist de tijden zijn waarop mensen reizen, als ze op visite gaan of naar een andere afspraak moeten."

Demenint vertelt over een buurman van 92, die zijn sociale contacten in Den Haag niet meer kon bezoeken. Vermoedelijk droeg zijn isolement eraan bij dat hij dit jaar een einde aan zijn leven maakte.

De MRDH heeft geconstateerd dat het aantal reizigers niet verminderd is sinds de halte aan de Treubstraat gesloten is. "Maar waar komen die reizigers vandaan?”, vraagt Demenint zich af.

Over hoe het precies zit probeert Tinus Kaffa van Wij. Rijswijk, die als enig raadslid bij het tramprotest aanwezig was, meer duidelijkheid te krijgen. Hij wil weten hoe HTM precies berekent dat het sluiten van de tramhalte niet tot minder reizigers leidt. Ook wil hij weten hoeveel geld HTM hier nu precies mee bespaart.

Zes seconden

Opmerkelijk is dat tram 17 sowieso bij de halte stopt. Demenint: "De tram stopt altijd voor rood. Dan staat hij 9 seconden lang stil bij de halte. In de tijd dat de deuren nog open gingen, kostte het 15 seconden om 10 mensen binnen te laten. Zes seconden langer, dus.” 

Dat de halte in de toekomst weer open gaat, verwacht Tinus Kaffa met de enorme groei van het aantal inwoners op Kessler Park wel. Maar liever vandaag dan morgen. Buiten dit specifieke probleem: "Op ons OV-netwerk mag niet beknibbeld worden.”

De protesterende bewoners en Tinus Kaffa (Wij. Rijswijk).
Afbeelding