Hier in Parkrijk wordt gewerkt aan een bedrijventerrein.
Hier in Parkrijk wordt gewerkt aan een bedrijventerrein. (Foto: Almaz BV)

Rijswijk volop in ontwikkeling

Rijswijk groeit en verandert. Een overzicht van ontwikkelingen die afgelopen week bekend werden.

Bogaard

De sloop van de Sterpassage zit er bijna op, blijkt uit dronebeelden van Nico van Geresteijn op 28 november. Een link naar het YouTube-flimpje dat hij hiervan maakte, is te vinden op rodi.nl/rijswijk. Wie meer wil weten over de ontwikkelingen die de Bogaard doormaakt, kan iedere dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur en elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur terecht bij het Informatiecentrum Bogaard, naast de ANWB-winkel in de Prinsenpassage. 

Bedrijventerrein Parkrijk

Op 22 november is de bouw van de tweede fase gestart van het bedrijventerrein Parkrijk in RijswijkBuiten. Wethouder Armand van de Laar (RijswijkBuiten) was aanwezig bij het slaan van de eerste paal voor de nieuwe bedrijfsruimte van Almaz Projecten B.V. en gaf daarmee het startsein voor de bouw. De gebouwen die er komen zijn duurzaam én werken bovendien aan duurzame oplossingen in de (land)bouwsector. 

Klimaatbestendig bouwen

Op donderdag 24 november vierde de regio de resultaten die de afgelopen jaren zijn behaald op het gebied van klimaatbestendig bouwen. Sinds 2018 zijn er standaarden voor klimaatadaptief bouwen. Wethouder Van de Laar (Stadsontwikkeling): “Dat is belangrijk, want extra maatregelen voor klimaat kosten veel geld. Met dezelfde regels in de regio is het voor de bouwers duidelijk aan welke eisen ze moeten voldoen.”

Klimaatadaptief betekent dat de woningen op zo’n manier gebouwd zijn dat deze toekomstbestendig zijn en de gevolgen van klimaatverandering goed kunnen opvangen.

De komende jaren wordt in Rijswijk een groot aantal nieuwe woningen gebouwd, bijvoorbeeld in het Bogaard Stadscentrum en Havenkwartier. Hier worden concrete maatregelen genomen tegen wateroverlast en hittestress. Gebouwen moeten meer water vasthouden bij grote regenbuien en de omgeving wordt groener. Het nieuwe Bogaardplein laat zien wat het resultaat van vergroening kan zijn.

In de nieuwbouwwijk RijswijkBuiten gaan de maatregelen nog veel verder. Hier hebben de parkeerplaatsen waterdoorlatende stenen, worden regenpijpen afgekoppeld van het riool en komt het regenwater eerst in een groenstrook terecht voordat het in de putten verdwijnt.

De standaarden voor nieuwbouw kwamen tot stand door een samenwerking van een grote groep organisaties onder leiding van de Provincie Zuid-Holland. Vanwege het succes hebben de deelnemende partijen nu afgesproken de samenwerking voort te zetten. Dat doen ze in de Coalitie Toekomstbestendig Bouwen.