De klassenfoto van de zesde klas in 1977. Op de foto in 2022 is deze opstelling zoveel mogelijk nagebootst.
De klassenfoto van de zesde klas in 1977. Op de foto in 2022 is deze opstelling zoveel mogelijk nagebootst. (Foto: Privébezit)

Hoe gaat het 45 jaar later met deze zesdeklassers van de Franciscusschool in Rijswijk?

Cultuur

Na een lange voorbereidingstijd was het voor oud-klasgenoten van de Franciscusschool eindelijk zover: 45 jaar ná de zesde klas zagen zij elkaar weer. Het werd een geweldig samenzijn in eetcafé de Halve Maan te Rijswijk, aldus organisator Astrid de Bruin.

Astrid kwam op het idee om zelf een reünie te organiseren toen ze zich bedacht dat haar eigen vier kinderen vaak verhuisd waren, niet één dezelfde basisschool hadden doorlopen en daardoor eigenlijk nooit een basisschoolreünie zouden gaan beleven. Gelukkig had ze zelf wel vanaf de eerste klas op de Franciscusschool gezeten. Het hoofd van de school was destijds meester Hankel.

Nieuw-Zeeland

Vóór de coronatijd was Astrid al bezig om oud-klasgenoten op te sporen, maar door corona lag het even stil. Totdat Peter Grundemann, die al meer dan 25 jaar in Nieuw-Zeeland woont, aankondigde voor een vakantie naar Nederland te komen. Omdat de meesten van de klasgenoten nog op vakantie waren en Peter weer terug zou gaan, werd er op 4 september een minireünie gehouden met een andere klasgenoot: Eric-Jan Maagdenberg, ook in de Halve Maan.

Ook leerkrachten

Naar de reünie op 8 oktober kwamen er 23 oud-klasgenoten en 4 leerkrachten, waaronder de leerkracht van klas 4 en 6: Peter Bouthoorn. Ook juffrouw Zeeman en juffrouw Elsendoorn waren van de partij. Juffrouw Zeeman is inmiddels 90 jaar; de meesten hebben van haar in klas 2 les gehad. Juffrouw van Beurden was een bekende voor velen, maar had deze klas geen les gegeven. 


Oud-leerlingen van de zesde klas van de Franciscusschool in 2022, 45 jaar na hun afscheid.

Ontbrekende klasgenoten

Niet de volledige voormalige klas was aanwezig. Twee klasgenoten hadden afgezegd en drie oud-klasgenoten zijn niet gevonden. Helaas is er ook één oud-klasgenoot overleden.

Geslaagde avond

Astrid: “De avond was zeer geslaagd. Er werden veel anekdotes opgehaald, en er werd zelfs een brand in het fietsenhok opgebiecht!” Hartsvriendinnen Tineke en Bregje waren elkaar in de loop der jaren uit het oog verloren, maar zullen dankzij de reünie de draad weer oppakken. De twee zijn Astrid dankbaar dat zij hen weer bij elkaar heeft gebracht.

Inmiddels is er een Whatsapp-groep opgericht en weten de oud-klasgenoten elkaars e-mailadres. Het idee is om elkaar over vijf jaar weer te zien. Bovendien is iedereen uitgenodigd om in Nieuw-Zeeland bij Peter Grundemann en zijn vrouw te komen logeren.

Zat jij ook in deze klas en wil je in contact komen met je oudklasgenoten? Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl en wij brengen je in contact met Astrid.