De muziek blijft altijd doorgaan bij Robert Jan Stips. "We maken sinds een jaar of vijf improviserend onze songs met de Nits. Dat werkt voor ons als band heel goed.”
De muziek blijft altijd doorgaan bij Robert Jan Stips. "We maken sinds een jaar of vijf improviserend onze songs met de Nits. Dat werkt voor ons als band heel goed.” (Foto: Frans Limbertie)

Robert Jan Stips speelt nog altijd met passie

Cultuur

Bijna een halve eeuw bestaan ze nu: De Nits. Dat er van zowel pers als publiek altijd grote waardering is geweest, bleek onlangs maar weer eens toen trouwe fans onmiddellijk een crowdfunding begonnen, nadat de oefenruimte in Amsterdam van de band in vlammen opging en veel instrumenten hierbij verloren gingen. 

Door Frans Limbertie

Robert Jan Stips ziet het als het ultieme bewijs dat de Nits er anno 2022 nog steeds toe doet. “Dus zo lang ik zelf plezier heb in het spelen en anderen daarmee ook gelukkig kan maken ga ik nog wel even door.”

Nieuwe theatertour

De nieuwe theatertour is inmiddels in volle gang. Afgelopen zaterdag speelde de Nits nog in theater De Veste in Delft, praktisch om de hoek waar toetsenist Stips zelf woont. Voor deze gelegenheid treffen we elkaar in de bibliotheek tegenover het theater. Robert Jan heeft net de hond uitgelaten. “Een lange ochtendwandeling is altijd het vaste stramien”, zegt hij. Zoals altijd is de veelzijdige muzikant met verschillende projecten bezig. Een nieuw Supersister-album, samen met ex-Earring bassist Rinus Gerritsen, zit in de pijplijn en begin volgend jaar staat ook een optreden met het Residentie Orkest in het Haagse poppodium Het Paard op stapel. “Ze vieren hun 50-jarig bestaan en Supersister is speciaal gevraagd hun feestje mee te vieren. Altijd gezellig.”

De Nits

Maar nu terug naar De Nits, de andere band waar Stips, samen met Henk Hofstede en Rob Kloet, al sinds mensenheugenis deel van uitmaakt. Wat opvalt aan ‘Neon’, dat na eerdere albums ‘Angst’ (2017) en ‘Knot’ (2019) de trilogie besluit, is dat Robert Jan op dit laatste album ook zingt. “Ik heb wel meer nummers gezongen, maar we hebben uitgevonden dat het goed werkt wanneer Henk en ik samen een song delen. In ‘Ghost Ranch’, onze nieuwe single, zingt een figuur vanuit New York en een ander vanuit Texas. Een uitgelezen moment om dit zo te doen.” De Nits maakt veel songs vanuit de improvisatie. “Dit doen we nu al een jaar of vijf zo en dat bevalt prima. We komen bij elkaar in een ruimte, spelen twee weken lang en er rollen stapels opnames uit. Henk die tijdens het improviseren losse woordjes zingt, waar hij later dan weer zijn teksten omheen maakt. Daarna begint het bewerken tot één geheel. Met z’n drieën gaan we dit editen en maken we collages van wat we gespeeld hebben. Uiteindelijk worden dat de songs.” De commerciële druk is er bij de Nits allang vanaf en de band doet alleen wat ze leuk vindt. “We hebben ons gelukkig aardig herpakt na die brand in onze studio en zijn gewoon weer lekker aan het spelen geslagen.”

Rijswijkse Schouwburg

Zaterdag speelt De Nits in de Rijswijkse Schouwburg. “Nieuw werk van Neon zal centraal staan”, zegt Stips “maar onze klassiekers ‘Nescio’ en ‘In the Dutch Mountains’ nemen we altijd steevast mee.”