Toekomstig bewoner Gijs Alkemade neemt – samen met ouders en bestuur – uit handen van voorzitter Ger Bulder de cheque voor Our House in ontvangst.
Toekomstig bewoner Gijs Alkemade neemt – samen met ouders en bestuur – uit handen van voorzitter Ger Bulder de cheque voor Our House in ontvangst. (Foto: Robert Heijdemann)

Dit is wat Our House met donatie Rotaryclub Rijswijk gaat doen

Zorg

Stichting Our House heeft zondag 13 november uit handen van voorzitter Ger Bulder van de Rotaryclub Rijswijk een donatie van circa 2.600 euro in ontvangst mogen nemen.

“Elke maand doneren we de opbrengst van onze tweedehands boekenwinkel in Oud Rijswijk voor de volle honderd procent aan een goed doel”, zegt Ger Bulder. De maand oktober leverde zo een fraaie cheque van ruim 2.600 euro op voor Stichting Our House. De opbrengst van november van de Rijswijkse boekenmarkt is bestemd voor de Weggeefwinkel Rijswijk.

‘Aanraakbare’ goede doelen

“Onze donatie is altijd voor een goed doel”, vervolgt Ger Bulder. Meerdere goede doelen, zoals kinderboerderij ’t Akkertje en de Voedselbank, zijn Our House voorgegaan. “Een belangrijke voorwaarde is dat het goede doel als het ware ‘aanraakbaar’ moet zijn.” Zichtbaar, maatschappelijk betrokken en dichtbij de mensen zijn de sleutelwoorden om voor een bijdrage van de Rijswijkse Boekenmarkt in aanmerking te komen.

Onderdak in RijswijkBuiten

Stichting Our House heeft al een prima bestemming voor de donatie. “We kunnen de bijdrage goed gebruiken voor de inrichting van Our House, het toekomstige onderkomen waar 15 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, eventueel met autisme, zelfstandig én onder begeleiding onderdak gaan krijgen”, zegt voorzitter Ton Henskes. De eerste plannen voor Our House in RijswijkBuiten werden in het voorjaar van 2014 aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Strubbelingen en faillissement

De start van de nieuwbouw die mogelijk wordt gemaakt door woningcorporatie Rijswijk Wonen, heeft - na eerdere strubbelingen met de Delftse buurman DSM - evenwel een jaar geleden opnieuw fikse vertraging opgelopen door het onverwachte faillissement van aannemersbedrijf Tetteroo. “Inmiddels hebben we goede hoop dat er nog voor het eind van dit jaar groen licht komt voor de bouw van Our House”, aldus Ton Henskes. “2023 belooft dus voor ons een druk jaar te worden.”

Net even anders samenwonen

Stichting Our House is een kleinschalig wooninitiatief dat is opgezet door ouders van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking (en eventueel autisme), die in harmonie met elkaar kunnen samenleven. Een groep bewoners die goed bij elkaar past. Bij Our House ligt de focus op het individu. “Samenwonen in een huis, als een groot gezin, maar dan net even anders. Met structuur en veiligheid. Waar ook ruimte is voor dromen en wensen”, aldus initiatiefneemster Miranda Rennings.