Met het programma 'Rhythm is Our Business' speelt Bill Baker's Big Band zondagmiddag 20 november om 15.00 uur in de Rijswijkse Schouwburg.
Met het programma 'Rhythm is Our Business' speelt Bill Baker's Big Band zondagmiddag 20 november om 15.00 uur in de Rijswijkse Schouwburg. (Foto: Frans Limbertie)

Bij Bill Baker’s Big Band gebeurt altijd van alles

Cultuur

Na drie jaar afwezigheid is Bill Baker op zondagmiddag 20 november met zijn Big Band te bewonderen in de Rijswijkse Schouwburg om daar samen met zijn publiek het 35-jarig bestaan te vieren. “Ook wij konden niet optreden door dat vreselijke coronavirus”, zegt bandleider Wim Zweekhorst met een diepe zucht. “Gelukkig mogen we weer en we gaan het dubbel en dwars goedmaken. Rhythm is our Business. Er mag tijdens ons optreden gedanst worden. Sterker nog: dansen is verplicht!”

Door Frans Limbertie

Don Bosco is tegenwoordig elke woensdagavond de vaste repetitieruimte van Wim en zijn bandleden. Als we binnenkomen zijn de muzikanten al druk bezig met hun eigen voorbereidingen. Na vanavond volgen er nog twee oefensessies. Kort tijd, dus moeten er spijkers met koppen worden geslagen. Wim is in de weer met een speelgoedtrein uit die onderdeel gaat worden van de show. “Dit is de trein naar Chattanooga Choo Choo, die via een radiografisch autootje wordt bestuurd”, zegt hij, verwijzend naar de klassieker van orkestleider Glenn Miller. 

Speelgoedtrein gaat onderdeel worden van de show

“Mijn kleinzoon zorgt ervoor dat deze trein op het podium gaat rijden. Geloof me, ziet er allemaal prachtig uit!” Zangeressen Natascha de Jong en Tessa Mol zijn druk bezig met het afstellen van de microfoons. “Die meiden zingen fantastisch en zijn heel goed op elkaar ingespeeld”, roept Wim enthousiast. Er komt net een appje binnen van dirigent Bert Damsma, die laat weten in de file te staan en daardoor wat later is. Komt goed volgens Wim. Geen paniek. Het is de gezellige drukte die volgens de voormalige bakker hoort bij een repetitie van zijn Big Band. “Iedereen kent z’n rol hier.”

Aandacht voor de kleding

Het Glenn Miller gehalte zal ook komende zondagmiddag weer hoog zijn. “Ja, daar kan je niet onderuit, hoewel Moonlight Serenade dit keer niet op het programma staat”, moet Wim bekennen. “We hebben met het thema Rhythm is Our Business gekozen voor de wat minder bekende nummers. Wel gaan we veel swing en uptempo nummers spelen en zo nu en dan is er een rustmoment met een ballade. Alles geheel in de stijl van de jaren veertig van de vorige eeuw.”

We zien er tiptop uit, meneertje

“We dragen allemaal een wit overhemd met bijpassende zwart/gele stropdas en fraaie bretels. En ook Tessa en Natascha zorgen er met hun prachtige outfit voor dat we deze middag in de schouwburg weer helemaal zullen afdalen naar die tijd, zo vlak voor de Tweede Wereldoorlog.” Ook wil Wim nog even vermelden dat de bandleden deze middag allemaal op de zogenaamde ‘two tones’ schoenen lopen. “In twee kleuren, zwart en wit. Dat was de mode in die dagen. We zien er tiptop uit, meneertje, mag ik wel zeggen.”


Tijdens Rythm is Our Business speelt Bill Baker’s Big Band veel swing en uptempo nummers en zo nu en dan is er een rustmoment met een ballade.  - Frans Limbertie

Nooit saai

Ron van den Handel, tweede alt en klarinet, speelt al 35 jaar in de Rijswijkse big band. De sfeer en de onderlinge vriendschap zijn de redenen dat hij er al zo lang bij is. “Je maakt toch met elkaar iedere keer weer een iets bijzonders. Dat schept een band. Het is hier ook nooit saai, want er gebeurt van alles. Ook het publiek is altijd weer even geweldig om voor te spelen.” 

Het is hier nooit saai, er gebeurt van alles

Pianist Aart Spaans is sinds 2010 bij de band van Bill Baker. De muziek en de optredens maken dat hij zich hier op zijn plek voelt. Aart speelt ook nog in een popgroep. “Leuk om dit te combineren met elkaar. Ik hou wel van een beetje afwisseling.”

Jazz- en Big Band-grootheden

Voor dit nieuwe programma heeft Wim zelf opnieuw de muziekkeuze vastgesteld. “Gelukkig is iedereen het altijd met me eens”, zegt hij met een knipoog. “Ik maak het begin, en dan gaan we het met elkaar een beetje aanpassen.” Naast de nummers van Glenn Miller is er ook veel aandacht voor de muziek van andere jazz en Big Band grootheden.

Vast publiek

Rijswijk heeft zoals altijd de première van de nieuwe voorstelling van Bill Baker’s Big Band. “Rijswijk is mijn stad, dus dat is traditie. Wij hebben hier ons vaste publiek dat al jarenlang naar ons komt kijken. Zaterdagmiddag 10 december staan we in Rotterdam in Luxor. We spelen dan in de foyer zodat iedereen kan dansen.”

Man, we hebben dit zo gemist

“Dat doen we ook al een jaar of tien, en het kan gelukkig nu ook weer. Nu alle theaters weer zo’n beetje open zijn, hoop ik dat we snel weer een stuk of vijftien keer per jaar kunnen gaan spelen. Man, we hebben dit zo gemist. Het blijft toch gewoon onwijs leuk om te doen”, zegt Wim met een big smile. Hij mag dan inmiddels al 77 jaren tellen: Wim Zweekhorst, alias Bill Baker, is nog altijd een ‘jonge muzikale hond’.