Woensdag 9 november vond er een informatiemiddag plaats over de 100 nieuwe woningen in het middenhuur-segment van 'Wonen in de Cocon', RijswijkBuiten.
Woensdag 9 november vond er een informatiemiddag plaats over de 100 nieuwe woningen in het middenhuur-segment van 'Wonen in de Cocon', RijswijkBuiten. (Foto: DvE)

Regionaal meer behoefte aan woningprojecten als ‘Wonen in de Cocon’

Het is druk, op de informatiemiddag woensdag 9 november in RijswijkBuiten, over het nieuwe woningproject in Parkrijk: 'Wonen in de Cocon'. Er is dan ook grote belangstelling voor deze woningen in het middenhuur-segment. Niet alleen van Rijswijkers, maar van mensen uit de hele regio. Er is zelfs een belangstellende uit Gouda.

In de regio Haaglanden is er een schrijnend tekort aan huurwoningen voor mensen met een middeninkomen. Een voorbeeld: een meerpersoonshuishouden dat in aanmerking wil komen voor een tussenwoning in het project Wonen de Cocon, moet samen minimaal ruim 46.000 euro per jaar verdienen en maximaal 81.000 euro. Juist voor deze 'lage middeninkomens' lijkt een passende woning in de regio onbereikbaar. Ze verdienen teveel om sociaal te huren, maar te weinig om een geschikte woning te kunnen kopen. In de herfst van 2021 ging het landelijk om een groep van 20.000 mensen, berichtte NOS. Dat aantal lijkt zeker niet afgenomen te zijn.

De rij voor het inloopmoment om 16.00 uur op woensdag 9 november is dan ook heel lang. Toch staat Chantal de Bree, directeur van Vastgoed Syndicering Nederland (VSN), iedere belangstellende onvermoeibaar te woord. Ze wil niemand ontmoedigen, maar weet van veel mensen nu al dat ze waarschijnlijk weinig kans maken op een van de 100 woningen van Wonen in de Cocon.

Voorrang 

Meer dan 3200 mensen hebben zich ingeschreven voor het project. Wie van hen voldoet aan de eisen aan inkomen en huishoudenssamenstelling (zo worden de eengezinswoningen enkel toegewezen aan meerpersoonshuishoudens en de tweekamerappartementen aan één- of tweepersoonshuishoudens), kan voorrang krijgen. 

Puntensysteem

Op drie gebieden kunnen ingeschrevenen punten voor die voorrang scoren. Wie een sociale huurwoning van een corporatie (Rijswijk Wonen, Vidomes en Vestia red.) in de gemeente Rijswijk achterlaat, staat ingeschreven met vijf punten. Als twee mensen samen gaan wonen en er daardoor twéé sociale huurwoningen vrijkomen, worden dat er zeven. Er komen nog eens drie punten bij als kandidaten de afgelopen tien jaar ten minste zes jaar onafgebroken in Rijswijk hebben gewoond. Wie al minimaal een jaar 24 uur of meer in Rijswijk werkt, krijgt twee punten. 

In het beste geval scoort een gezin met kinderen - om bij het eerste voorbeeld te blijven - dus 12 punten aan voorrang. Voor mensen van buiten Rijswijk die geen enkele binding met de gemeente hebben, lijkt de kans dat zij zonder punten door de selectie komen klein. 

Gezicht bij inschrijvingen

De Bree, die van begin af aan bij het project betrokken is, heeft een gemengd gevoel bij de inloopmiddag. Aan de ene kant: eindelijk heeft ze een gezicht bij de inschrijvingen, wordt de doelgroep van het woningproject zichtbaar. Aan de andere kant vindt ze de teleurstelling voor het overgrote deel van de kandidaten die echt een andere woning nodig hebben en willen doorstromen lastig te verkroppen.

Is een woningfonds voor deze doelgroep het goede voorbeeld? Op die vraag zegt De Bree volmondig 'ja'. "Andere gemeenten zouden zich ook zo hard moeten maken voor deze doelgroep in welke vorm dan ook. Als er maar doorstroming komt op de woningmarkt en de doelgroep met deze inkomens, die tussen wal en schip valt, ook in een passende woning kan wonen. Daar is dit gezamenlijke initiatief een goed voorbeeld van." 

Woonfonds

De kale huur van de 100 nieuwe woningen van Wonen in de Cocon, varieert van 812 euro tot ruim 1000 euro per maand. In de regio Haaglanden is er een schrijnend gebrek aan huurwoningen in deze prijscategorie. Het vorige college merkte dat op. Nog geen jaar geleden, eind 2021, zette de gemeente Rijswijk haar handtekening voor deelname aan het Woonfonds, dat beheerd wordt door VSN, waarmee deze woningen worden gerealiseerd. Ook Dura Vermeer tekende voor deze ontwikkeling.

Veranderde situatie

Al die tijd is de directeur van VSN er nauw bij betrokken. De woningnood voor mensen met een middeninkomen, gaat haar aan het hart: "Dit zijn vaak mensen die alleen of met z’n tweeën zijn begonnen in een kleine sociale huurwoning."

Een gezin met 3 kinderen op 40 vierkante meter

"Hun inkomen en huishoudenssamenstelling is in de loop van de tijd veranderd, maar nu kunnen ze geen passende woning vinden. Omdat ze te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor koop. Ik heb een gezin gesproken dat niet kan wegkomen uit een portiekwoning van 40 vierkante meter met 3 kleine kinderen en dat wel dolgraag wil. Doordat zij niet doorstromen komt deze sociale huurwoning ook niet vrij voor de daarbij passende doelgroep.”

Meer passende woningen

De Bree gunt mensen in dit soort situaties stuk voor stuk een passende woning. Maar om deze doelgroep beter te helpen, moeten er meer projecten als 'Wonen in de Cocon' komen. Daar zal ze zich dan ook de komende jaren sterk voor blijven maken.